Hans Spigt

Hans Spigt (PvdA, 50) is bestuurslid van kenniscentrum CrossOver dat is opgezet om de arbeidsparticipatie van jongeren met een beperking te vergroten. Hans Spigt woont in Dordrecht, waar hij ruim 16 jaar werkte in het gemeentelijk bestuur; van 2002 tot 2010 als wethouder van Sociale Zaken en integratiebeleid. Daarnaast bekleedt hij diverse maatschappelijk functies. Zoals het voorzitterschap van de VNG commissie Werk&Inkomen. Ook was hij plaatsvervangend voorzitter voor de Raad voor Werk en Inkomen. Momenteel is Hans Spigt onder meer voorzitter van de  Raad van toezicht bij de MO-Zaak. Een dienstverlenende organisatie waar gemeenten, woningcorporaties en zorgaanbieders terecht kunnen voor advies, scholing  en ondersteuning op het gebied van de WMO. Daarnaast werkt hij als zelfstandig adviseur vanuit Cadanz consultancy BV.
  • sociaal / Column

    Het moerasrisico

    Van ruilen komt huilen, toch? En wat daarna nog overblijft? Een gevaarlijk moeras waarin zowel Rood als Blauw kan verzinken. En dat moerasrisico geldt zeker ook voor Wajongers,

    29 november 2012
    Het moerasrisico
  • sociaal / Column

    Project NX

    Sociaal gedrag is in principe aangeleerd. Dus is de vraag: waar is het bij deze mensen misgegaan? Misschien een aardige insteek voor de onderzoekscommissie?

    01 november 2012
    Project NX
  • sociaal / Column

    Ambitie 2028

    Hans Spigt van KCCO beschrijft in zijn column op satirische wijze hoe sport de remedie kan zijn voor allerlei maatschappelijke problemen. We moeten niet alleen de Olympische Spelen op Nederlandse bodem krijgen, onze hele houding moet veranderen.

    20 september 2012
    Ambitie 2028
  • sociaal / Column

    Estafettestokje

    Daar stonden ze, onze mannen van de 4 x 100 meter. Ons gouden team op het EK atletiek. Je zou het bijna vergeten, maar ook dit is ORANJE! “Er is hoop” zei de coach en hij bedoelde dat NOCNSF de prestatie van de mannen zou waarderen en er alsnog plaatsing voor de Olympische spelen was verdiend. 

    11 juli 2012
    Estafettestokje
  • sociaal / Column

    Reizen naar Vermogen

    De reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer wordt belast! Dit is een directe greep in de portemonnee van de ‘Hard (naar vermogen) Werkende Nederlander’. Dus de inkt van het Kunduz/Lente-akkoord is nog niet droog, of iedere politieke partij geeft er zijn eigen uitleg aan, omwille van de rust in de achterban.

    21 juni 2012
    Reizen naar Vermogen
  • sociaal / Column

    (Voedsel)bankencrisis

    Waarom niet de gaarkeuken in ere herstellen, waar mensen kunnen eten op kosten van de gemeente. De gemeenteraad hoeft zich dan alleen nog maar te buigen over het menu.

    05 juni 2012
    (Voedsel)bankencrisis
  • sociaal / Column

    Egootje, Egootje in het land

    Zo grossieren de ego-populisten in ‘schuldigen’. Dat is een gevaarlijk proces in onzekere tijden, zo leert de geschiedenis.

    12 april 2012
    Egootje, Egootje in het land
  • sociaal / Column

    Eenzame opsluiting

    Column Hans Spigt van Kenniscentrum Crossover

    13 maart 2012
    Eenzame opsluiting
  • sociaal / Column

    De nieuwe ijstijd

    Staatssecretaris van dienst, Paul de Krom, zeg maar het Rayonhoofd Den Haag, spreekt in het persbericht van een ‘fundamentele omslag in het denken over en omgaan met mensen die een arbeidsbeperking hebben’.

    13 februari 2012
    De nieuwe ijstijd
  • sociaal / Column

    Hyperventilatie

    Het is zo langzamerhand niet meer mogelijk om aan deze diarree aan persoonlijke opvattingen te ontsnappen. Zeker nu ook ministers en politici zich steeds vaker persoonlijk en als mens uitspreken over actuele zaken.

    01 februari 2012
    Hyperventilatie
  • sociaal / Column

    December 2011 – Wat is Geluk?

    Dat hang er vanaf wie en wat je bent, betoogt Hans Spigt in zijn column.

    28 december 2011
    December 2011 – Wat is Geluk?
  • sociaal / Column

    Nederland op z’n kleinst

    Schrijft Hans Spigt in zijn column.

    13 december 2011
    Nederland op z’n kleinst
  • sociaal / Column

    Over dubbeltjes en kwartjes

    Toch fijn dat we de Grieken, Italianen en Spanjaarden de schuld kunnen geven. Maar of de betreffende kwartjes - Berlusconi, Papandreou of Zapatero - dat ook zo voelen? No Comprenda! Het zijn de dubbeltjes die de rekening krijgen ook daar!

    16 november 2011
    Over dubbeltjes en kwartjes
  • sociaal / Column

    Kermisklanten

    12 juni 2011, het NOS journaal laat mij kennismaken met de kleinste man ter wereld. Jurney Balawing, net 18 jaar, Filippino, nauwelijks 60 cm lang/hoog. Zijn (gebrek aan) lengte heeft grote impact. Ik betrap mij erop ‘het ventje’ te ervaren als bezienswaardigheid. Hoe ongemakkelijk ook, het prikkelt mijn nieuwsgierigheid: Kan hij lopen? Kan hij naar school? Hoe zit het met de meisjes? Alsof ik me op een vooroorlogse kermis vergaap aan bijzonder ge-/vervormde mensen, die zich tegen betaling laten bewonderen en kunstjes doen. De vrouw met vier borsten. De schele man met drie benen. Het dubbelhoofdige kind. Plat volksvermaak waar generaties van hebben genoten en die de firma list en bedrog grof geld opbracht.

    02 november 2011
    Kermisklanten
  • carrière / Column

    Kaalslag, met Behoud van Kosten

    Dat er flink bezuinigd moet worden in deze barre tijden, zal geen zinnig mens tegenspreken. Rijk, provincies en gemeenten tellen hun knopen, en hakken ze door waar ze dat nodig achten om hun begrotingen op orde te krijgen. En waar gehakt wordt, vallen spaanders, zoals een goed Oud Hollandsch spreekwoord de spijker op de kop slaat.

    19 oktober 2011
    Kaalslag, met Behoud van Kosten
  • sociaal / Column

    Er was eens…

    Prinsjesdag… Het moeten voor onze Hare Majesteit de Koningin barre tijden zijn. Vroeger was de troonrede een belangrijk moment in het politiek-bestuurlijke jaar. Bij monde van de Koningin ontvouwde de regering haar visie op de toestand in de wereld, en op de ontwikkelingen in Nederland in het bijzonder. Maar de troonrede heeft steeds meer een folkloristische functie. Immers, de boodschap ligt toch al op straat, dankzij dat andere populaire Haagse gezelschapsspel: Lekker Lekken! En zo simpel als het dit jaar ging, zagen we het nog niet eerder. Een eenvoudige journalistieke burger kon gewoon zonder de DigiD van HM inloggen en door de nog geheime begroting bladeren. Deze keer viste onze Frits van RTL lelijk achter het net.

    21 september 2011
    Er was eens…
  • sociaal / Column

    Wij zijn weer begonnen?

    Weer terug in het land! En ik heb er zin in! De vakantie in Italië was helemaal ok maar lijkt ook al weer heel ver weg. Zeker nu overal in ons land de vlaggen en wimpels aankondigen dat ‘we weer zijn begonnen!’ De scholen dus. En daarmee de samenleving als geheel, crisis of niet, we gaan gewoon door met adem halen.

    07 september 2011
    Wij zijn weer begonnen?
  • sociaal / Column

    Spaanse Pepers

    Het zijn spannende tijden. Niets is zeker: je baan niet, je hypotheek niet, je pensioen niet. Zelfs complete landen lijken failliet te gaan, en kunnen een bankroet alleen maar voorkomen door zichzelf te verkopen. Het is alom CRISIS, in hoofdletters, om niet te zeggen Kapitalen.

    17 augustus 2011
    Spaanse Pepers
  • sociaal / Column

    Sluit het dorp, open de ogen

    November 1962. Een historisch moment. Nederland beleeft de eerste nationale tv-inzamelingsactie voor een goed doel: ‘Open het Dorp’. Het is de doorbraak van tv icoon Mies Bouwman. Zij presenteert een 23 uur durend live programma voor de bouw van ‘Het Dorp’, een speciale woonwijk waar mensen met een al dan niet meervoudige handicap zelfstandig kunnen wonen en werken.

    25 juli 2011
    Sluit het dorp, open de ogen
  • sociaal / Column

    Sport is een motie (waard)

    Wimbledon alweer voorbij, de Tour de France van start. Met alle media-aandacht van dien. Dat wil zeggen, selectieve media-aandacht, want er schuurt wel iets. Dat gevoel bekroop me bij het zien van de voorpagina van Trouw van 21 juni, waarop de foto’s van ‘alle’ tennissers van Wimbledon 2011. Intussen was duidelijk dat de NOS weinig live verslagen zou uitzenden. En ook de commerciëlen deden niet veel. Motivatie: omdat de Nederlandse inbreng al enkele jaren toch niet verder reikt dan de eerste twee rondes. Dat betekent minder Nederlandse kijkers, dus minder reclame-inkomsten. Maar deze redenering gaat links en rechts voorbij aan de fantastische prestaties van Esther Vergeer, Sharon Walraven, Ronald Vink en Maikel Scheffers. Vier Nederlandse winnaars op Roland Garros en/of Wimbledon!

    13 juli 2011
    Sport is een motie (waard)