Advertentie
sociaal / Column

Wij zijn weer begonnen?

Weer terug in het land! En ik heb er zin in! De vakantie in Italië was helemaal ok maar lijkt ook al weer heel ver weg. Zeker nu overal in ons land de vlaggen en wimpels aankondigen dat ‘we weer zijn begonnen!’ De scholen dus. En daarmee de samenleving als geheel, crisis of niet, we gaan gewoon door met adem halen.

07 september 2011
Weer terug in het land! En ik heb er zin in! De vakantie in Italië was helemaal ok maar lijkt ook al weer heel ver weg. Zeker nu overal in ons land de vlaggen en wimpels aankondigen dat ‘we weer zijn begonnen!’  De scholen dus. En daarmee de samenleving als geheel, crisis of niet, we gaan gewoon door met adem halen.

Er wachten ons weer leuke tot  onvoorspelbare opdrachten en uitdagingen. Te beginnen dus in het verkeer, want de 'We zijn weer begonnen'-jeugd kan zomaar de straat over hollen. Enthousiast op weg naar de eerste schooldag. Leergierig, hongerig naar informatie en persoonlijke ontwikkeling, immers: de kenniseconomie begint al in het (basis)onderwijs.

En dat starters-enthousiasme moet niet in gevaar komen door het drukke verkeer. De boodschap voor u en mij is dus: rij voorzichtig, kijk uit je ogen, en in je spiegels, en doe een tandje minder! Een terechte oproep. En wat mij betreft is die het hele jaar van kracht, maar dit terzijde.

Het gevoel ‘We zijn Weer begonnen’, geldt niet alleen voor de scholieren die naar hun nieuwe klas of hun nieuwe school , het HBO of de universiteit gaan. Het geldt ook voor de jongens en meisjes die aan het eind van een opleidingstraject, vaak na een slopend examenjaar, aan het werk gaan. Je eerste echte baan! Dát gevoel! Ook een gevoel van starters-enthousiasme!  
Het klinkt allemaal heel mooi…  En wat zou de wereld er opgewekt uit zien als iedereen reden had om zulk enthousiasme te kunnen en mogen uitstralen.  Maar helaas,de praktijk is hier en daar toch anders.

Want  hoe moet het nu met de jongens en meisjes die hun opleiding hebben afgerond in het (voortgezet) Speciaal Onderwijs?  Met veel enthousiasme hebben ze bergen verzet, veel geleerd en vast ook gedroomd van een mooie toekomst. Natuurlijk willen zij, na hun opleiding, ook weer beginnen, maar wat ? en waar?
Die vraag heeft maar al te vaak geen bevredigend antwoord.  De trajecten zijn lastig, de kansen liggen niet voor het oprapen, met als zwartste scenario: achter de geraniums toekijken hoe al die anderen na de zomerwel aan de slag gaan.
Dat moet toch beter kunnen In ons land?! Hier ligt een uitdaging voor politici, beleidsmakers, werkgevers, ondernemers en onszelf. Met als maatschappelijke opdracht: beter doordachte trajecten mogelijk maken, transities faciliteren, banen creëren, functies aanpassen, uitgaan van wat mensen wel kunnen, perspectief op participatie.     

Als we dat nu eens beetpakken? Te beginnen met de troonrede op 20 september. Daar zou ik dan zeker vlag en wimpel voor uithangen. Ik hoor het de koningin al zeggen 'leden van de staten generaal en beste landgenoten: We gaan nu echt anders beginnen!‘

Hans Spigt

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ellen
Ja wat is dat nu. Een beetje op gaan zitten roepen tot meegevoel met de minderbedeelden onder ons. Wat een onzin. Een rechts kabinet gaat echt geen rekening houden met de gevoelens van mensen die door puur toeval wat minder goed kunnen leren of een minder rijke pa hebben. En zo willen we het toch met zijn allen? De C van CDA staat toch voor commercieel en niet voor christelijk? En de PVV houdt alles tegen dat mogelijk een keer ten voordele van een moslim kan komen. Laat die SO-mensen maar lekker wegrotten achter de geraniums, alleen de ubermenschen doen er nog toe in Nederland. Mensen die iets voor anderen overhebben, bah. Allemaal linksigheid waar je niks voor koopt. Korten die hap. Hard moet je zijn, hebberig en rechts. Dat is pas de ware VOC-mentaliteit.
Advertentie