Senaat: neem financieel advies jeugdzorgcommissie-Van Ark over
Deze commissie pleit voor een herijking van de financiële afspraken tussen het rijk en de gemeenten.

Een meerderheid in de Eerste Kamer wil dat het kabinet het financiële advies van de commissie-Van Ark ‘integraal en volledig’ overneemt en dit verwerkt in de Voorjaarsnota. De zogenoemde deskundigencommissie onder leiding van Tamara van Ark concludeerde in januari dat de voorgenomen jeugdzorgbesparingen vanaf 2026 onwenselijk en onhaalbaar zijn.
Voor en tegen
De motie is ingediend door senator Mary Fiers (GroenLinks-PvdA) en medeondertekend door Carla Moonen (D66), Auke van der Goot (OPNL), Eddy Hartog (Volt), Annabel Nanninga (JA21), Rik Janssen (SP), Peter Nicolaï (PvdD), Madeleine van Toorenburg (CDA) en Eric Holterhues (ChristenUnie). Ook de SGP stemde voor de motie.
Tegenstemmen kwamen van de PVV, FVD, VVD, BBB en 50PLUS. FVD sprak zich uit tegen de motie vanwege het ontbreken van een financiële dekking. De PVV gaf aan niet vooruit te willen lopen op de Voorjaarsnota.
Opvangen
De deskundigencommissie onder leiding van oud-zorgminister Tamara van Ark kreeg de opdracht om een onafhankelijk en zwaarwegend advies te geven over de Hervormingsagenda Jeugd. In januari constateerde die commissie dat de uitvoering van deze hervorming onder grote financiële druk staat. Vanaf 2026 moeten de maatregelen uit de agenda leiden tot forse bezuinigingen, terwijl de uitgaven aan jeugdzorg juist blijven stijgen. ‘Het is niet wenselijk en niet haalbaar om de beoogde besparingen vanaf 2026 (…) te handhaven’, is te lezen in het rapport. Daarom pleit de commissie-Van Ark voor een herijking van de financiële afspraken tussen het rijk en de gemeenten. Concreet houdt dit in dat gemeenten 50 procent van de tekorten in 2023 en 2024 zelf moeten opvangen.
‘Duidelijk advies’
Een meerderheid in de Eerste Kamer is van mening dat de commissie-Van Ark ‘een duidelijk advies’ heeft uitgebracht over de financiële tekorten in 2023 en 2024, het budget voor 2025 en de voorgenomen bezuinigingen tot 2028. Volgens hen moet het kabinet dit financiële advies daarom ‘integraal en volledig’ overnemen en opnemen in de Voorjaarsnota.
Inhoudelijk én financieel
Vorige week dinsdag werd in de Tweede Kamer gestemd over een motie met een soortgelijke strekking. Daarin werd de regering verzocht het rapport van de deskundigencommissie volledig te omarmen en alle aanbevelingen — zowel inhoudelijk als financieel — over te nemen. Met uitzondering van FVD stemde de voltallige oppositie voor. De coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB keerden zich tegen het voorstel.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.