Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten voeren taaleis in bijstand nauwelijks uit

Niet handhaven is wat staatssecretaris Nobel betreft geen optie.

14 april 2025
ANP Jurgen Nobel
Staatssecretaris Jurgen NobelANP/Hollandse Hoogte/Dijkstra bv

Mensen in de bijstand die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen, worden vrijwel nooit bestraft met een lagere uitkering. Het kabinet-Schoof hecht veel waarde aan deze ‘taaleis’, maar gemeenten vinden ‘m streng, nutteloos en ingewikkeld. Dat blijkt uit navraag van NRC bij de 31 grootste gemeenten, waar meer dan de helft van de Nederlandse bijstandsgerechtigden woont.

Uitdagende meewerkstage Leerplicht

Gemeente Haarlemmermeer
Uitdagende meewerkstage Leerplicht

Senior medewerker Burgerzaken Team IBN

Gemeente Haarlemmermeer
Senior medewerker Burgerzaken Team IBN

Slechts twee van deze gemeenten verlaagden de afgelopen twee jaar een uitkering omdat de ontvanger niet aan de taaleis voldeed. In Leiden ging het om slechts één persoon. In Rotterdam om twee personen in 2023. Daar zijn de cijfers over 2024 nog niet bekend.

Groep 8-niveau

Wie in de bijstand niet het Nederlands beheerst op groep 8-niveau, moet zich inspannen om dat niveau te behalen. Wie dat onvoldoende doet, krijgt een lagere uitkering. Eerst 20 procent lager, na een half jaar 40 procent, en na nog eens een jaar krijg je helemaal geen uitkering meer. De verlagingen in Leiden en Rotterdam waren alledrie met 20 procent.

Uitsluiten

Volgens NRC zeggen veel gemeenten aandacht te besteden aan de taalvaardigheid van mensen in de bijstand, maar lokale overheden zijn heel terughoudend met het verlagen van hun uitkering. Zeven gemeenten, waaronder Amsterdam, Eindhoven en Zwolle, sluiten zulke verlagingen zelfs uit. Van de benaderde gemeenten is alleen Rotterdam ‘ronduit positief’ over de taaleis.

‘Voor gemeenten lijkt de taaleis dus deels een dode letter te zijn’, schrijft de krant. ‘Dat is opmerkelijk omdat staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie en Integratie, VVD) zich nu inspant om de taaleis in de wet te houden.’

Minder streng

Donderdag bespreekt de Tweede Kamer een wetsvoorstel dat de bijstandsregels minder streng maakt. Het vorige kabinet, dat deze wetswijziging in gang zette, had daarin ook de afschaffing van de taaleis geregeld. Maar dat voornemen draaide Nobel in december terug: hij wil de taaleis behouden. De bewindspersoon laat aan NRC weten dat hij ‘samen met gemeenten’ bekijkt hoe de taaleis in de nieuwe wet precies wordt vormgegeven. ‘Niet handhaven, zoals sommige gemeenten doen, is wat mij betreft geen optie’, zegt hij. ‘Wanneer je een beroep doet op een uitkering, mogen we verwachten dat je je best doet om Nederlands te leren.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Dus je verzint een wet waar iedereen maling aan heeft? En dan schaf je hem weer af omdat iedereen er maling aan heeft? Zullen we die vervelende rode stoplichten dan ook maar afschaffen. Ik ben al Russisch aan het leren!
Не понимай по-русски (Ne ponimay po-russki)
T. Simpelmans
Het zou natuurlijk hatdstikke extreemrechts zijn om te verlangen dat iemand z'n eigen broek leert op te houden. Zit net te lezen dat 60% van de gratishuisafhalers na NEGEN JAAR nog steeds amper een inkomen heeft. Heerlijk genieten van een uitkering. Dat krijg je in Eritrea niet! En let wel: het zijn vrijwel allemaal jonge, Arabische mannen hè. Met niks aan hun handjes (hooguit wat bloed, want zelfs de clan van Assad kan in Nederland een gratis huis krijgen).

Over Eritreers gesproken. Afgelopen week in De Meern geweest. De één na de ander kwam er in een jurk voorbij gewandeld. En daarachter meerdere boerka's, want polygamie is helemaal oké als je maar asiel eist. Dan doen wij niet moeilijk. Maar welke gek laat die boerka's hier binnen? Die figuren laten toch op ALLE mogelijke wijzen zien geen deel te willen uitmaken van de maatschappij? Nu niet, nooit niet. Wat komen ze doen dan?
Advertentie