Utrecht: één zorgpartner vanaf 2027
Inwoners en zorgpartijen krijgen in hun wijk één aanspreekpunt voor specialistische hulpvragen.

De gemeente Utrecht kiest vanaf 2027 voor één zorgpartner in alle wijken. Momenteel werken ruim veertig zorgaanbieders naast elkaar in de stad. Door één partij aan te wijzen die samenwerkt met de buurtteams, huisartsen en ouderenzorg, wil de gemeente ervoor zorgen dat inwoners sneller en gemakkelijker de juiste hulp dicht bij huis krijgen.
‘Piepend en krakend’
‘Juist nu de zorgvraag stijgt en de financiële druk toeneemt, willen we de zorg dichter bij inwoners brengen’, zegt verantwoordelijk wethouder Linda Voortman (GroenLinks). ‘Daarom wachten we niet tot het zorgsysteem piepend en krakend tot stilstand komt, maar pakken we nu de regie.’ Voortman wil met deze aanpak de zorg in Utrecht toekomstbestendig houden.
Eén aanspreekpunt
Concreet betekent dit dat inwoners en zorgpartijen vanaf 2027 in hun wijk één aanspreekpunt hebben voor specialistische hulpvragen. Door te werken met één zorgpartner en een wijkgerichte aanpak verwacht de gemeente de samenwerking tussen buurtteams, vrijwilligers, huisartsen en andere zorgverleners te vergemakkelijken. Het beoogde resultaat: meer afstemming en snellere hulp voor inwoners.
‘Geld beter benut’
Daarnaast moet deze werkwijze de weg vrijmaken voor nieuwe vormen van ondersteuning, zoals begeleiding in groepen en digitale hulpmiddelen. ‘Inwoners kunnen vaker in hun eigen wijk terecht en krijgen gemakkelijker steun van buurtgenoten. Hierdoor is zware hulp minder vaak nodig en wordt het beschikbare geld beter benut’, voorspelt het college van burgemeester en wethouders.
Aanbesteding
De komende maanden voert Utrecht gesprekken met geïnteresseerde zorgaanbieders. In het voorjaar van 2026 maakt de gemeente bekend welke organisatie vanaf januari 2027 deze aanvullende zorg gaat leveren.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.