
De bevolking wordt wereldwijd steeds ouder. Ook in Nederland zien we dat door de vergrijzing het aantal ouderen toeneemt. En deze groep heeft doorgaans een grotere zorg- en ondersteuningsbehoefte dan de gemiddelde Nederlander. Om hier als overheid grip op te krijgen is er een beweging naar voren zichtbaar, gericht op eigen kracht, het netwerk, lokale initiatieven of voorliggende voorzieningen. De Wet maatschappelijke ondersteuning helpt hierbij, maar doordat er zoveel wet- en regelgeving is rondom de Wmo en aanpalende domeinen, zien toegangsmedewerkers door de bomen vaak het bos niet meer. Het afwegingskader Wmo biedt hierbij uitkomst.
Gedegen afweging
In de praktijk zien toegangsmedewerkers dat er bij casuïstiek, als beoordeeld is dat professionele hulp nodig is, vaak niet direct duidelijk is vanuit welke wetgeving deze hulp ingezet zou moeten worden. Het gaat dan doorgaans om hulp op het snijvlak van de Wmo en de Zorgverzekeringswet of Wet Langdurige Zorg. Medewerkers kennen het grote geheel van informatie over de wet- en regelgeving vaak niet uit het hoofd, waardoor het ‘uitzoekwerk’ veel tijd kost. Specifieke casussen werpen geregeld nieuw licht op de (interpretatie van) wet- en regelgeving. Ook is er nogal eens sprake van wisselingen binnen de teams, waardoor (nieuwe) collega’s met een informatie achterstand worstelen. Meestal is er wel een handreiking, maar deze isvaak sterk verouderd, onoverzichtelijk en niet gebruiksvriendelijk. Ondertussen benadrukken bestuurders en managers, met krimpende budgetten, het belang van kostenbewust werken. Het gevolg: medewerkers werken onder steeds hogere tijdsdruk, waardoor zij het risico lopen keuzes te maken op basis van onvolledige of onvoldoende informatie en afwegingen.
Afwegingskader Wmo
Het Afwegingskader Wmo is ontwikkeld als hulpmiddel ter ondersteuning van de toegangsmedewerkers. Het helpt hen te bepalen of professionele hulp nodig is, en wanneer dit zo is, welke hulp nodig is en of deze vanuit de Wmo of andere kaders bekostigd dient te worden. Het Afwegingskader geeft op basis van landelijke wet- en regelgeving aan wat er vanuit de inwoner, en vervolgens vanuit de gemeente verwacht mag worden. Toegangsmedewerkers van het lokale team kunnen met het Afwegingskader Wmo op een laagdrempelige manier alle mogelijke oplossingen voor een ondersteuningsvraag van de inwoner doorlopen en een gedegen afweging maken.
Stapsgewijs naar de best passende hulp
Met het Afwegingskader Wmo achterhaal je als toegangsmedewerker in een aantal simpele stappen of de hulp die jij voor ogen hebt vanuit de Wmo bekostigd zou moeten worden en/of vanuit een ander kader. Je kan zelf doorklikken in het stroomschema waardoor je binnen verschillende onderdelen en thema’s de bijbehorende afwegingen kunt maken. De stappen die je binnen de hoofdmodule Wmo doorloopt zijn als volgt:
- Gebruikelijke hulp
- Verplaatsing in en om huis
- Verplaatsing lokaal en regionaal
- Woningaanpassingen
- Huishoudelijke ondersteuning
- Begeleiding
In het Afwegingskader worden diverse afwegingen gemaakt per thema. Gaat het bijvoorbeeld om een langdurige ondersteuningsbehoefte? Heeft de inwoner een Wlz-indicatie? Is de inwoner voldoende zelfredzaam? Op basis van de doorlopen afwegingen wordt helder welke hulp nodig is en vanuit welk kader.
Binnen het Afwegingskader Wmo vind je ook de submodule Wonen & Zorg. In deze submodule wordt ingegaan op verschillende type hulpvragen:
- Voorliggend huisvestingsprobleem en zelfredzaam
- Voorliggend huisvestingsprobleem en nie tzelfredzaam
- Voorliggende ondersteuningsvraag
- Splits ondersteuningsvraag van woonvraag
In de submodule worden diverse afwegingen gemaakt. Is er binding met de woonplaats/regio? Is er (risico op) dreigende dakloosheid? Is er een crisis op woongebied? Op basis van de doorgelopen afwegingen wordt helder welke hulp de inwoner nodig heeft en welke voorziening(en) daarbij passen.
Meer weten?
Neem gerust contact op met onze adviseurs Eva Mommers en Menno Kok.
Of meld je aan voor het webinar: Webinar Systematische Analyse Jeugd en Wmo op 28 april a.s.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.