Advertentie
sociaal / Column

Sluit het dorp, open de ogen

November 1962. Een historisch moment. Nederland beleeft de eerste nationale tv-inzamelingsactie voor een goed doel: ‘Open het Dorp’. Het is de doorbraak van tv icoon Mies Bouwman. Zij presenteert een 23 uur durend live programma voor de bouw van ‘Het Dorp’, een speciale woonwijk waar mensen met een al dan niet meervoudige handicap zelfstandig kunnen wonen en werken.

25 juli 2011

November 1962. Een historisch moment. Nederland beleeft de eerste nationale tv-inzamelingsactie voor een goed doel: ‘Open het Dorp’. Het is de doorbraak van tv icoon Mies Bouwman. Zij presenteert een 23 uur durend live programma voor de bouw van ‘Het Dorp’, een speciale woonwijk waar mensen met een al dan niet meervoudige handicap zelfstandig kunnen wonen en werken.

Onze eerste nationale bedelactie op TV brengt  ruim 20 miljoen gulden op. Een stevig budget voor die tijd, en het blijkt voldoende. Het Dorp komt er, eind jaren 60, en trekt veel aandacht. De gehandicapte medemens in een aangepaste biotoop, compleet met slagboom en toegangspoort, blijkt een bezienswaardigheid. Ik weet niet of er entree betaald moest worden, maar de eerste jaren is Het Dorp ook een populaire bestemming voor dagtochten; zoals huisvrouwen verenigingen en plattelandsvrouwen. Tja, het goede doel heiligt de middelen.  

Juni 2011. Een tv-reportage over Het Dorp. Sommige bewoners van het eerste uur wonen er nog altijd, al 40 jaar en naar tevredenheid, vertellen ze op camera. Maar de tijd staat niet stil, de woningen en voorzieningen zijn niet echt meer van deze tijd, ondanks een renovatie begin deze eeuw. Volgend jaar, 2012 gaat de schep de grond in voor complete nieuwbouw. Dat betekent het einde van Het Dorp als feitelijk – met de kennis van nu – een ‘gehandicaptenreservaat’.  

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. En de voortekenen zijn niet ongunstig. Het Dorp2.0 wordt veel opener, veel meer geïntegreerd met omliggende bebouwing en woonwijken. En: er komen, zo blijkt uit de plannen, ook  woningen voor niet-gehandicapte mensen. Ik herhaal: er komen ook woningen voor niet-gehandicapte medemensen. (Dus u las het goed…)  

Anders gezegd: Het Dorp 2.0 wordt een gewone woonwijk voor gewone mensen, wijken zoals er al zoveel zijn in Nederland. Geen reservaten, geen internaten, maar gemengde straten. En dat is volgens mij ook precies, zoals het zou moeten zijn. Een goede stap naar echte integratie: van de niet-gehandicapte medemens.  Nu nog zorgen voor een breed draagvlak en dat het allemaal soepel verloopt.

Misschien kunnen we Mies nog één keer inschakelen voor een nationale integratie actie: Open De Ogen. Ter promotie van het fijne wonen, werken en leven met en tussen gehandicapten.
Welkom in de samenleving zoals de samenleving bedoeld is.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mathilde
Het Dorp 2.0? Fokus 1.0 zul je bedoelen. Bij Fokus wonen mensen met een zware lichamelijke handicap al ruim 30 jaar in een gewone woonwijk, achter hun eigen voordeur, met eigen regie over hun leven.
Niels Schuddeboom
@Mathilde ik ben blij dat je kennelijk naar tevredenheid in een Fokuswoning woont, maar ik hecht er wel aan uit te spreken dat de eigen regie die zo mooi is omschreven in de praktijk sterk afhankelijk is van de lokale omstandigheden, per project. Het gaat tussen de papieren visie en de weerbarstige praktijk is vaak erg groot.
Na ervaringen met 2 projecten wil ik er in elk geval nooit meer wonen. Te vaak loop ik aan tegen problemen rondom opleiding, deskundigheid en attitude. Deze deels culturele vraagstukken zijn alleen oplosbaar als je naar elkaar luistert en er begrip voor bestaat bij bijvoorbeeld een locatiemanager.

Waarmee ik in het algemeen maar wil zeggen dat kunnen meedoen en je welkom voelen niet heel erg afhankelijk is van of je nu allemaal bij elkaar woont of niet, maar vooral van mentaliteit. Overigens heb ik ook hier maar zeer beperkt contact met buren, net als zoveel mensen. Dat heeft dan weer niets met mijn handicap te maken.

Tot slot over het Dorp: als oud-bewoner kan ik alleen maar zeggen heel blij te zijn met deze stap. In deze tijd passen geen instellingen meer die op traditionele wijze van bovenaf voorschrijven hoe goede zorg eruit ziet en wat meedoen is.
Advertentie