juridisch /
Overheden moeten bijhouden welke persoonsgegevens ze verwerken. Waarom is die informatie niet verplicht openbaar?
Volgens BZK was niet vastgelegd dat ministeries publicatie van conceptdocumenten bij Woo-verzoeken moesten afwijzen, maar het blijkt wel zo.
De Raad van State heeft bepaald dat het college van Maasdriel delen van een integriteitstoets van oud-wethouder De Vries openbaar moet maken
Momenteel is er geen volledig zicht op het aantal fte dat zich met Woo-verzoeken bezighoudt, schrijft BZK-minister Uitermark aan de Kamer.
Woo-expertisecentrum SPOON stapt naar de bestuursrechter om gemeenten te laten stoppen met de DigiD-drempel bij een digitaal Woo-verzoek.
Het gaat niet goed met de afhandeling van Woo-verzoeken met dwangsom. Dat moet beter, vindt minister De Jonge. Hij kondigt maatregelen aan.
‘In Nederland heerst “we houden geheim, tenzij”, terwijl het “het is openbaar, tenzij” moet zijn, aldus Tweede Kamerlid Sandra Palmen (NSC).
Er moet één nationale aanpak voor de informatiehuishouding komen met daarin de plannen van het rijk, VNG, IPO en de Unie van Waterschappen.
Twee jaar na invoering werkt de Woo nog niet naar behoren, terwijl de oplossing soms simpel is. Binnenlands Bestuur verzamelde Woo-tips.
Pas als de informatiehuishouding van overheden op orde is, kan de Wet open overheid goed werken en zullen dwangsommen minder nodig zijn.
Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief