Advertentie
juridisch / Nieuws

Proefproces in aantocht om Woo-drempel

Woo-expertisecentrum SPOON stapt naar de bestuursrechter om gemeenten te laten stoppen met de DigiD-drempel bij een digitaal Woo-verzoek.

18 juni 2024
Rechtershamer-shutterstock-565403683.jpg
Shutterstock

De gemeente Apeldoorn weet dat het geen DigiD mag vragen als mensen digitaal een Woo-verzoek indienen, maar blijft dat toch doen. De bezwarencommissie gaf Woo-expertisecentrum SPOON gelijk over deze kwestie door te stellen dat het vragen van een DigiD een ‘disproportionele drempel’ is. Het college nam het advies van de commissie integraal over en gaf daarmee ook toe in strijd met de wet handelen. Toch blijft de gemeente dus een DigiD vragen bij een digitaal Woo-verzoek.

Senior beleidsmedewerker Kennis bij directie Wonen

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Senior beleidsmedewerker Kennis bij directie Wonen

Coördinator Klimaat & Bodem

CeresRecruitment namens BO Akkerbouw
Coördinator Klimaat & Bodem

Illegale werkwijze (nog) niet aangepast

Dat meldt regionaal dagblad De Stentor dat het college had gevraagd of het na de uitspraak van de bezwarencommissie het voorschrijven van een DigiD per direct zou stopzetten, aangezien het illegaal is. Maar uit de reactie van de gemeentewoordvoerder maakt de krant op dat dit niet het geval is. Pas bij de implementatie van de Wet modernisering elektronisch verkeer die op 1 januari 2025 in werking treedt, neemt de gemeente de ‘opmerking’ van de bezwarencommissie mee ‘wat kan leiden tot aanpassing in de werkwijze’.

Naar de bestuursrechter

‘Het is teleurstellend dat Apeldoorn niet meteen het goede voorbeeld geeft, zegt Tim Staal, SPOON-medeoprichter, tegen de krant. ‘Een overheid die weet dat ze fout zit moet daar naar handelen en niet wachten tot een rechter dit formeel bekrachtigt.’ Toch kondigt hij aan bij de bestuursrechter in beroep te gaan. Niet alleen vanwege de gemeente Apeldoorn, want er zijn vele tientallen gemeenten die net als Apeldoorn het gebruik van DigiD bij het digitaal indienen van een Woo-verzoek verplicht stellen. Uit onderzoek van SPOON bleek vorig jaar al dat bijna de helft van de lokale overheden ‘onnodige drempels opwerpt bij de toegang tot overheidsinformatie’. Een jaar later bleek dat 20 procent van die gemeenten en waterschappen zijn leven niet had verbeterd.

Bezwaar ongegrond verklaard

Als opmaat naar het aangekondigde proefproces had SPOON in Apeldoorn formeel bezwaar gemaakt tegen de DigiD-verplichting, waarna de onafhankelijke bezwarencommissie advies uitbracht. Die kon de ‘grieven’ van SPOON volgen en sprak van een ‘disproportionele drempel’. De gemeente erkent dit feit, ontdekte De Stentor, maar beschouwt de zaak niettemin als afgedaan. SPOON had het Woo-verzoek namelijk niet via de website (met DigiD-verplichting) ingediend, maar uit principe via e-mail. Daarom heeft het college het bezwaar ‘ongegrond’ verklaard.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Ik ben bang dat dit proces averechts werkt en de wetgeving snel wordt aangepast om die drempel doelbewust verder te verhogen, want de staat, provincies en gemeentes zitten helemaal niet te wachten op pottenkijkers in de bestuurlijke achterkamertjes, m.n. als er weer eens geblunderd wordt.
Advertentie