Advertentie
juridisch / Nieuws

Waterschap Rijn en IJssel naar Hoge Raad om 'onveilige' kantoorvloer Doetinchem

Het Waterschap Rijn en IJssel stapt naar de Hoge Raad in een geschil met een aannemer over de veiligheid van de vloeren op het hoofdkantoor.

ANP
15 april 2025
Hoofdkantoor van Waterschap Rijn en IJssel
Hoofdkantoor van Waterschap Rijn en IJssel

Het Waterschap Rijn en IJssel stapt naar de Hoge Raad in een geschil met een aannemer over de veiligheid van de vloeren op het hoofdkantoor in Doetinchem. De zaak loopt al jaren en draait om de vraag of de aannemer aansprakelijk kan worden gesteld.

Manager Leefomgeving

Gemeente Laarbeek via Geerts & Partners
Manager Leefomgeving

Gemeentesecretaris

Heemstede via Geerts & Partners
Gemeentesecretaris

Bollenplaatvloeren

Het in 2008 geopende kantoor van Rijn en IJssel bevat bollenplaatvloeren. Het waterschap liet de constructieve veiligheid daarvan onderzoeken nadat in 2017 bij een in aanbouw zijnde parkeergarage bij Eindhoven Airport dit soort vloeren waren ingestort. De vloer in Doetinchem zou volgens experts door de manier van aanleg ook gebreken vertonen, waarna Rijn en IJssel uit voorzorg besloot om 46 werkplekken op de tweede en derde etage te sluiten. Ook werd in een deel van het kantoor een houten loopbrug geplaatst, om de vloer te ontlasten.

Kosten voor de aannemer

Het oostelijke waterschap heeft de aannemer in 2018 aansprakelijk gesteld, waarna de zaak werd voorgelegd aan de rechter. ‘De kosten van de onveilig gebouwde vloer moeten liggen bij de aannemer. En niet bij de belastingbetaler’, aldus Rijn en IJssel, dat begin dit jaar echter geen gelijk kreeg van het gerechtshof in Leeuwarden. Van instortingsgevaar is volgens de rechter geen sprake en het kantoor is met enkele beperkingen gewoon te gebruiken. Het waterschap heeft nu besloten in cassatie te gaan.

Aansprakelijk

‘We hebben maatregelen genomen om te zorgen dat het kantoor, zoals het nu is ingericht, veilig is’, aldus een woordvoerster. ‘We leven met de beperkingen.’ Over de kosten van eventuele renovatie van de vloeren kan het waterschap niets zeggen. Eerst moet de hoogste rechter beslissen of de aannemer wel of niet aansprakelijk is.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Het draait hier om de vraag of de vloeren in 2017 wél of niet onveilig waren. Als de vloeren onveilig waren -dit het beste aan te tonen met een extern deskundigenrapport opgesteld in dat jaar- kan de aannemer worden aangesproken voor een verborgen gebrek. Wat de H.R. uiteindelijk besluit is een vraagteken.
Advertentie