Advertentie
carrière / Nieuws

Recordaantal vacatures bij gemeenten

Gemeenten hadden in de eerste zes maanden van 2024 een historisch hoog aantal vacatures.

23 oktober 2024
Lege bureaus
Shutterstock

Gemeenten plaatsten de eerste helft van 2024 een historisch hoog aantal vacatures. Vooral binnen de functiegebieden ruimtelijke ordening/milieu, welzijn/jeugdzorg en bouwkunde/civiele techniek blijft er veel vraag naar nieuw personeel.

Senior medewerker programmabeheersing / Programma adviseur S11 1FTE

JS Consultancy
Senior medewerker programmabeheersing / Programma adviseur S11 1FTE

Directeur Operatie en Beheer

Bestman - Bestuur & Management in opdracht van Waterschap Limburg
Directeur Operatie en Beheer

13.000

Dat blijkt uit de vacaturemonitor van A&O fonds Gemeenten – of eigenlijk twee: die van het eerste en van het tweede kwartaal 2024. In het eerste kwartaal plaatsten gemeenten voor het eerst meer dan 13.000 vacatures: 10 procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In het tweede kwartaal van 2024 waren dat er circa 12.000. Ondanks deze lichte daling, spreekt A&O fonds Gemeenten van ‘een historisch hoog aantal’.

Trend

Het is een voortzetting van een jarenlange trend in de toename in het aantal vacatures. Die ontwikkeling bij gemeenten wijkt daarmee af van de landelijke daling in het aantal vacatures (- 3 procent), maar komt overeen met de groei in vacatures in de rest van de publieke sector. Daar is het aantal vacatures met 8 procent toegenomen ten opzichte van één jaar eerder.

20 procent

De groei verschilt aanzienlijk tussen functiegebieden. In het eerste kwartaal van 2024 werden er rond de 20 procent meer vacatures geplaatst binnen de functiegebieden ruimtelijke ordening/milieu en bouwkunde/civiele techniek dan in hetzelfde kwartaal één jaar eerder. Mogelijke verklaringen zijn de woningbouwopgave en de daadwerkelijke inwerkingtreding van de Omgevingswet.

Hogere vraag

Daarnaast steeg de vraag naar personeel in het zorgdomein. De vraag is vooral groot naar wmo-consulenten. Door de energietransitie, digitalisering en ambities op het gebied van woningbouw en defensie zijn er veel banen bijgekomen in de ­publieke sector. Ook de vergrijzende bevolking leidt ertoe dat er meer vraag is naar overheidsdiensten in met name de zorg en sociale voorzieningen. Daarnaast zorgt vergrijzing voor een krimpende beroepsbevolking. Dat treft voornamelijk gemeenten omdat daar relatief meer oudere werknemers werken. Daar komt bovendien bij dat de groei in arbeidsproductiviteit bij overheidsdiensten lager ligt, onder andere door toegenomen administratie, minder automatisering en wisselingen in de beleidskoers. Ook dat zorgt voor een hogere vraag naar personeel. 

Lees het hele verhaal later deze week (online) in BB20.  

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie