Advertentie
carrière / Nieuws

Arbeidsinspectie naar Amsterdam om ongewenst gedrag

De Arbeidsinspectie bezoekt eind september de gemeente Amsterdam vanwege de signalen van ongewenst gedrag op de werkvloer.

30 juli 2024
carriere---ongewenste-omgangsvormen.jpg

De gemeente Amsterdam krijgt bezoek van de Arbeidsinspectie die wil onderzoeken of er wel genoeg gedaan wordt tegen intern ongewenst gedrag. Eind september zal de inspectie nagaan of bij de gemeente ‘beleid wordt gevoerd om het risico van intern ongewenst gedrag te voorkomen, dan wel de gevolgen daarvan zoveel mogelijk te beperken’.

Adjunct-directeur gemeente Losser (via PublicSpirit)

Gemeente Losser
Adjunct-directeur gemeente Losser (via PublicSpirit)

Projectleider Blauwe Stroom

JS Consultancy
Projectleider Blauwe Stroom

Bezoek na onderzoek

De Arbeidsinspectie kondigde het bezoek op 11 juli jongstleden al aan in een mail aan de gemeente. De mail is ingezien door Het Parool die er gisteren over berichtte. Het bezoek zou eigenlijk al eind augustus plaatsvinden, maar is dus een maand vooruitgeschoven. De mail van de Arbeidsinspectie kwam een week nadat de resultaten van het onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut onder bijna 6900 ambtenaren, bijna een derde van alle gemeenteambtenaren bekend werden gemaakt. Daaruit bleek dat 55 procent van de ambtenaren tijdens het werk vernedering, uitsluiting of pesterij heeft meegemaakt.

Rol leidinggevenden

Verder werd 63 procent van de medewerkers het afgelopen jaar niet zelf slachtoffer van ongewenst gedrag, maar zag dit wel gebeuren bij andere collega's. Ook ervoer 14 procent het afgelopen jaar discriminatie, bij mensen met een niet-Europese achtergrond of een beperking was dat zelfs een kwart. Vooral leidinggevenden maakten zich schuldig aan ongewenst gedrag. Het instituut schreef dit vooral ‘zorgelijk’ te vinden vanwege de taak die juist zij hebben in het toezien op een veilige werkomgeving. ‘Als je niet kunt veranderen, dan hoor je niet in deze organisatie. Dan is het functie elders’, zei de Amsterdamse wethouder Hester van Buren (PvdA) onlangs over leidinggevenden die niet mee willen werken aan een cultuurverandering in de organisatie.

Onderzoek Bureau Integriteit

Tijdens het bezoek zal de Arbeidsinspectie spreken met ambtenaren én leidinggevenden, maar ook met de ondernemingsraad, vertrouwenspersonen en vertegenwoordigers van Bureau Integriteit, schrijft Het Parool. Munish Ramlal, de ombudsman Metropool Amsterdam, startte afgelopen april een onderzoek naar Bureau Integriteit na klachten van 60 ambtenaren over de werkwijze en positionering van het bureau. Zijn organisatie had van meerdere medewerkers te horen gekregen dat zij die niet correct vonden en daarom schroom voelden om er zaken te melden. Sommige mensen zouden zich tijdens onderzoeken ook ‘onheus bejegend’ voelen door het bureau en de ‘herkomst’ van de melders zou ook een rol spelen.

Herziening beleid

Volgens verantwoordelijk wethouder Van Buren zijn een aantal aanbevelingen en maatregelen uit het onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut, maar ook van andere onderzoeken (KIS en Muzus) al in werking gezet. De andere aanbevelingen wil ze meenemen in een herziening van het beleid rond inclusie en diversiteit die eind dit jaar klaar moet zijn. Het bezoek van de inspectie vindt dus al voor die tijd plaats. ‘In die zin net iets te vroeg’, aldus de wethouder. Niettemin ziet ze het bezoek ‘met vertrouwen’ tegemoet en is ze benieuwd ‘welke inzichten het ons nog meer gaat geven’.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie