Advertentie
carrière / Column

Cc’en is een keuze

Niemand legt je uit hoe cc-dynamiek werkt, maar na een tijdje leer je dat de cc-regel meer is dan een technisch veldje onder de hoofdregel.

17 april 2025

Toen ik net begon als ambtenaar, dacht ik dat de cc-regel in een e-mail gewoon een beleefde manier was om iemand op de hoogte te houden. Je voegt iemand toe aan de zijlijn: niet als hoofdadres, maar als stille meelezer. Je hoeft niks, je mag meekijken.

Ik weet nog dat ik in de eerste maanden van mijn werkcarrière dacht dat cc’en vooral netjes was. Dat ik het alleen moest doen als het echt nodig was. Alsof cc’en iets opdringerigs had, dat je met mate moest toepassen. Inmiddels weet ik beter: cc’en is niet beleefd of onbeleefd. Het is taal. En taal moet je leren spreken.

Want die cc-stoel? Die kan van alles betekenen. Soms ben je er ‘voor de volledigheid’ bijgezet. Andere keren is het een zachte hint. Of juist een stille dreiging: ‘Ik heb mijn leidinggevende ook even meegenomen.’ Of je cc’t zélf iemand, als morele rugdekking. ‘Kijk, ik heb je meegenomen – dus als het uit de hand loopt, sta ik in elk geval niet alleen.’

Wat ik me vooral herinner uit die eerste tijd: niemand legt je uit hoe dit werkt. Je krijgt een laptop, een inwerktraject, een introductie in systemen – maar over e-mailcultuur en cc-dynamiek? Geen woord. Dat ontdek je zelf. Door beginnersfouten. Door de reacties (of juist het uitblijven ervan). En door langzaam te leren dat de cc-regel meer is dan een technisch veldje onder de hoofdregel.

De cc-regel is een stille kracht. Maar soms ook een stille chaos

Na een tijdje zie je het verschil. Je leert het afwegen. Want cc’en is geen automatisme, het is een keuze. Soms praktisch, soms strategisch, soms sociaal. Het kan rust geven (‘je hoeft niets te doen, ik houd je in de loop’), maar ook onrust zaaien (‘je bent nu deelgenoot, succes ermee’). En hoe je wordt ervaren – betrokken, controlerend, afstandelijk – kan afhangen van wie je wel of niet cc’t.

De cc-regel is een stille kracht. Maar soms ook een stille chaos. Een klein gebaar, dat in de praktijk veel teweeg kan brengen.

Inmiddels cc ik mensen met intentie. Niet uit gewoonte, maar omdat ik weet dat de cc-regel ook iets zégt. Over wie meeleest, wie betrokken is, of wie vooral niet mag ontbreken. En als ik zelf in de cc sta, lees ik anders mee. Niet omdat ik iets moet doen, maar omdat ik weet: deze mail is ook voor mij bedoeld – al staat mijn naam niet bovenaan.

Het mooie is: als je er eenmaal gevoel voor hebt ontwikkeld, zie je wat anderen kunnen missen. Je herkent de cc als subtiele schakel in hoe we samenwerken, afstemmen, en soms ook sturen zonder dat het zo bedoeld lijkt. Een kleine toevoeging, met grote betekenis.

En als je een cc’tje krijgt zonder toelichting? Gewoon even goed lezen. Er zit vaak meer in dan je denkt..

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie