Advertentie
sociaal / Nieuws

Agema (VWS): geen verbod op private equity in de zorg

Het verbieden van winstuitkeringen in de zorg vindt de bewindsvrouw evenmin wenselijk.

21 augustus 2024
Minister Fleur Agema van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bij aankomst op het Binnenhof. Foto: Sandra Uittenbogaart (ANP).
Minister Fleur Agema van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bij aankomst op het BinnenhofFoto: Sandra Uittenbogaart (ANP)

Ook VWS-minister Fleur Agema (PVV) voelt niks voor een verbod op private equity in de zorg. Dat schrijft de bewindsvrouw in een reactie op vragen van Tweede Kamerleden. De zorgminister treedt in de voetsporen van haar voorganger Conny Helder (VVD), die zich eveneens keerde tegen een ban op private investeerders.

Communicatiespecialist AZC Opvang

Yacht
Communicatiespecialist AZC Opvang

Secretaris ombudscommissie

Gemeente 's Hertogenbosch
Secretaris ombudscommissie

Hoewel Agema zich keert tegen excessieve winstuitkeringen, acht ze een verbod op private equity partijen ‘juridisch zeer kwetsbaar’. De noodzaak en proportionaliteit van een dergelijk verbod vraagt om een stevige onderbouwing, en die ontbreekt volgens haar.  

Innovatie

Het verbieden van winstuitkeringen in de zorg vindt de bewindsvrouw evenmin wenselijk. Hierdoor zou ‘de prikkel tot innovatie en doelmatigheid’ verdwijnen. Overigens heeft VWS geen inzicht in de totale investeringen die worden gedaan in zorginnovatie. Dergelijke gegevens worden opgenomen in de jaarverantwoording, maar niet alle zorgaanbieders waren de afgelopen jaren verplicht om zo’n openbaar verslag aan te leveren.

Eigendomsrecht

Daarnaast zou een verbod op het uitkeren van winst ‘ingrijpen in het eigendomsrecht’. Dat raakt de ‘rechtszekerheid van zorgaanbieders die nu wel winst mogen uitkeren’, stelt Agema. Hoeveel winst zorgorganisaties boeken weet ze niet, maar de minister wil hier wel meer inzicht in krijgen.

Risico

Bovendien, betoogt Agema, werken de meeste bestuurders, aanbieders en medewerkers integer. Het benadelen van patiënten uit puur financiële belangen is volgens haar ‘een zorgsysteem breed risico’. Het zou dus niet uitsluitend gelden voor aanbieders die gefinancierd worden door commerciële investeerders.

Zwarte lijst

De Tweede Kamer maakt zich al lange tijd zorgen over private investeerders. Deze particulieren zouden vooral zo veel mogelijk winst willen maken. Een Kamermeerderheid wil daarom een centraal register voor private equity in de zorg- en jeugdhulpsector. Voormalig VWS-staatssecretaris Maarten van Ooijen (ChristenUnie) liet echter weten niets te voelen voor zo’n zwarte lijst. Ook vroeg de Kamer herhaaldelijk om een verbod op private investeerders, maar oud-VWS-minister Helder ging daar niet op in.

Wetsvoorstel

In plaats daarvan wilde Helder via de Wet integere bedrijfsvoering zorg- en jeugdhulpaanbieders (Wibz) bestaande regelgeving aanscherpen. Deze wet moet ervoor zorgen dat aanbieders in sommige gevallen geen winst mogen uitkeren. Bijvoorbeeld als de kwaliteit en continuïteit van zorg niet op orde is. Ook het huidige kabinet schaart zich achter dit wetsvoorstel, ondanks kritiek van de Raad van State. Agema wil zo voorkomen dat financiële belangen de overhand nemen en de kwaliteit en arbeidsomstandigheden ondergeschikt raken.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie