Advertentie
sociaal / Nieuws

Verkorting BKR-registratie vindt navolging

Naast de vier grote steden besloten ook Arnhem en Tilburg om de BKR-registratie na een schuldhulptraject te verkorten.

28 februari 2023
Het BKR-kantoor in Tiel
Het BKR-kantoor in TielANP / Robin Utrecht

Steeds meer steden willen dat inwoners die een traject in de schuldhulpverlening hebben doorlopen niet meer vijf jaar lang aan een BKR-registratie vast moeten zitten. Die registratie belemmert mensen om na het schuldentraject hun leven weer op te pakken, is de redenering.

Projectleider Gebiedsontwikkeling

Gemeente De Bilt
Projectleider Gebiedsontwikkeling

Beleidsmedewerker Jeugdhulp-onderwijs

JS Consultancy
Beleidsmedewerker Jeugdhulp-onderwijs

Zes maanden

Eind vorig jaar besloten de vier grote steden – Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht – gezamenlijk om de BKR-registratie na een succesvol schuldhulptraject terug te brengen van vijf jaar naar zes maanden.

De inschrijving bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) is bedoeld om mensen te beschermen tegen nieuwe schulden. Kredietverstrekkers kunnen het BKR-register inzien en op basis daarvan besluiten om iemand met een registratie geen lening aan te bieden.

Belemmerend

In de praktijk werkt de registratie echter vooral belemmerend en niet zozeer beschermend, merkten de vier grote steden. Een BKR-registratie kan bijvoorbeeld een hindernis zijn bij het aanvragen van een hypotheek, een bedrijfslening of zelfs een telefoonabonnement.  

Daarom besloten de vier gemeenten – die samen verantwoordelijk zijn voor de helft van alle schuldhulptrajecten in Nederland – om de BKR-registraties zes maanden na het afronden van een schuldentraject eigenhandig uit het systeem te verwijderen.

Door het verkorten van de BKR-registratie, helpen we deze inwoners hun leven weer op te pakken.

Wethouder Esmah Lahlah

Schouderklopje

Het initiatief van de vier grote steden vond navolging in Arnhem en Tilburg, die besloten het beleid over te nemen. 'Inwoners die hun schuldtraject succesvol hebben afgesloten, moeten we op weg helpen in plaats van tegenwerken', zegt Tilburgs wethouder Esmah Lahlah (GroenLinks, Bestaanszekerheid). 'Door het verkorten van de BKR-registratie, helpen we deze inwoners hun leven weer op te pakken.'

'Na een langdurig schuldentraject willen mensen verder met hun leven', beaamt Arnhems wethouder Mark Lauriks (Bestaanszekerheid, PvdA). 'Een BKR-registratie werpt hierbij onnodig hoge drempels op. Mensen blijven daardoor nu nog vijf jaar langer last houden van de schulden die zij al lang achter zich hebben gelaten. Terwijl zij juist een schouderklopje verdienen in plaats van een kruisje achter hun naam.'

Gesprek met inwoner

Ook in andere steden gaan geluiden op om de BKR-registratie te verkorten. Het Nijmeegse GroenLinks-raadslid Abdulahi Hussen bracht het onderwerp aan de orde middels schriftelijke vragen aan het college.  

Uit antwoorden op zijn vragen blijkt dat het Nijmeegse college niet bereid is om de registratie voor álle inwoners die een schuldentraject hebben afgerond na zes maanden te verwijderen. Wel wil het stadsbestuur voor elk geval apart, op basis van een gesprek met de inwoner, bekijken of de BKR-registratie na zes maanden nog nodig is of niet. 'Het is niet proportioneel om voor alle vormen van schuldhulpverlening een BKR-registratie van vijf jaar op te leggen', vindt het college.

Ook in Eindhoven werden onlangs raadsvragen gesteld. D66-raadslid Volkan Memiş wil weten of het Eindhovense college bereid is om het voorbeeld van de G4, Arnhem en Tilburg te volgen. Op zijn vragen zijn nog geen antwoorden gekomen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie