BKR-registratie alleen bij problematische schulden
De BKR-registratie is zinvol voor mensen met problematische schulden, vinden de VNG en de NVVK. Voor mensen met minder grote schulden - 'niet-problematische schulden' - heeft de registratie echter geen meerwaarde, vindt de gemeentekoepel.
Alleen als er sprake is van serieuze schuldproblemen mogen burgers worden geregistreerd bij het BKR. Dat vinden gemeenten en schuldhulpverleners, die voorstellen om een wettelijk onderscheid te maken tussen curatieve schuldhulp (die draait om het lossen van schuldproblemen) en preventieve schuldhulp (die zich richt op het voorkomen van schulden).
Drempel
Sinds 1 januari 2021 wordt iedereen die zich bij de gemeente meldt voor schuldhulpverlening automatisch aangemeld bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Dat is een gevolg van nieuwe schuldhulpwet. Gemeenten en schuldhulpverleners vrezen echter dat die registratie, die doorgaans betekent dat het moeilijker wordt om nieuwe leningen aan te gaan, een extra drempel opwerpt tussen inwoners en hulpverlening. Dat schrijven de Vereniging van Nederlands Gemeenten (VNG) en de vereniging van schuldhulpverleners (de NVVK) aan minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken.
Misverstand
Bij de behandeling van de oorspronkelijke wet was er geen aandacht voor de gevolgen die het zou hebben voor de BKR-registratie. De wet moest echter worden aangepast vanwege een onduidelijkheid. De wet kon namelijk zo geïnterpreteerd worden dat gemeenten zelf mogen kiezen of ze hulpvragers wel of niet aan het BKR doorgeven. Dat was niet de bedoeling, zei minister Koolmees: de BKR-registratie is verplicht. Om het misverstand te verhelpen, paste hij de wet aan. Dat gaf de VNG en de NVVK aanleiding om opnieuw te reageren op de wet, en dit keer wel specifiek op de BKR-registratie in te gaan.
Geen meerwaarde
De BKR-registratie is zinvol voor mensen met problematische schulden, vinden de VNG en de NVVK. Voor mensen met minder grote schulden - 'niet-problematische schulden' - heeft de registratie echter geen meerwaarde, vindt de gemeentekoepel. 'Deze registratie zal eerder zorgen voor een drempel bij het vragen van schuldhulpverlening op maat.'
Onderscheid
Daarom moet er in de wet een onderscheid worden gemaakt tussen preventieve en curatieve schuldhulpverlening, waarbij alleen hulpvragers in de tweede categorie een BKR-registratie krijgen. In de praktijk houdt dat in dat mensen die te maken krijgen met een schuldregeling of een saneringskrediet worden geregistreerd – dat werden ze overigens onder de vorige wet ook al. Inwoners die genoeg hebben aan budgetbeheer, coaching, inkomensondersteuning of doorverwijzing naar andere vormen van hulp, krijgen niet automatisch een BKR-registratie.
Budget
De VNG grijpt de brief aan de minister ook aan om opnieuw zorgen te uiten over de financiering van de nieuwe wet. Gemeente hebben extra taken gekregen, maar geen extra budget. Juist omdat gemeenten meer aan vroegsignalering van schulden doen, worden er de komende jaren meer hulpvragen verwacht. Daarvoor is structurele financiële ondersteuning onmisbaar, zegt de VNG.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.