Advertentie
sociaal / Nieuws

Asielopvang hotels drie keer duurder dan azc

De snelste manier om kosten te reduceren is het sluiten van noodopvanglocaties en het openen van normale azc’s.

03 juni 2024
Statushouders opgevangen in hotels
ANP

Een asielopvangplek in een hotel is drie keer duurder dan opvang in een asielzoekerscentrum (azc). Duizenden asielzoekers verblijven in hotels omdat veel gemeenten weigeren opvang te verzorgen. Deze uit nood geboren opvang kost de samenleving nog veel meer geld dan bekend was, meldt Trouw.

Adviseur Innovatief Samenwerken (0,7 – 1 fte)

VNG Realisatie
Adviseur Innovatief Samenwerken (0,7 – 1 fte)

Senior Communicatieadviseur

Gemeente Nijkerk
Senior Communicatieadviseur

Een opvangplek in een hotel kost per jaar gemiddeld 91.000 euro. Dat is drie keer zo duur als een opvangplek in een normaal azc, die per jaar gemiddeld 29.400 euro kost. Ook het opvangen van asielzoekers of vluchtelingen op (cruise)schepen is veel duurder: jaarlijks gemiddeld 66.000 euro.

Data

Dat blijkt uit data over de kosten voor verschillende soorten opvangplekken. Deze informatie staat in de beantwoording van een lijst Kamervragen over de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het gaat om voorlopige gegevens van 2023.

Dure opvang

Trouw schrijft dat de jaarlijkse kosten van Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zijn gestegen van 744 miljoen euro in 2021 naar 2,5 miljard euro vorig jaar. Die stijging van de kosten heeft ook te maken met de komst van meer asielzoekers. ‘Maar de belangrijkste oorzaak is de dure opvang’, is te lezen in de krant. Per asielzoeker was het COA vorig jaar namelijk twee keer zoveel kwijt als in 2021.

Kosten reduceren

Volgens prognoses van het ministerie valt het niet te verwachten dat het aantal asielzoekers plots gaat afnemen. De snelste manier om kosten te reduceren is daarom het sluiten van noodopvanglocaties en het openen van normale azc’s. Het COA pleit om die reden al geruime tijd voor een ‘stabiel opvanglandschap.’ ‘Dat zal de algehele kosten voor de asielopvang reduceren’, zo schrijft het opvangorgaan op haar website.

Spreidingswet

De spreidingswet zal ‘enorm helpen’ bij het bereiken van dat doel, zegt het COA. De wet, die iedere gemeente verantwoordelijk maakt voor de opvang van asielzoekers, draagt volgens het opvangorgaan bij aan het voorkomen of beperken van de inzet van dure noodopvanglocaties, zoals hotels, schepen en paviljoens.

Nieuwe coalitie

De nieuwe coalitie, bestaande uit de PVV, VVD, NSC en BBB, wil de spreidingswet echter intrekken. Het COA liet eerder weten zich zorgen te maken over dat voornemen. ‘We moeten af van noodopvang’, aldus het opvangorgaan.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie