Geen draagvlak voor proef met no-riskpolis
Niet genoeg gemeenten willen meedoen. De doelgroep blijkt minder groot dan gedacht.

De pilot met een no-riskpolis voor langdurig bijstandsgerechtigden gaat niet van start. Dat schrijft staatssecretaris Jurgen Nobel van Participatie en Integratie in een brief aan de Tweede Kamer. Er zijn onvoldoende gemeenten bereid gevonden om deel te nemen aan de proef. De no-risk polis zou werkgevers dekking geven tegen het risico dat iemand die vanuit de bijstand aan het werk gaat op korte termijn uitvalt door ziekte.
Ziekte
Momenteel wordt de no-risk polis ingezet door het UWV voor werknemers die eerder ziek waren of een arbeidsbeperking hebben. Het idee is dat werkgevers eerder geneigd zijn iemand aan te nemen met een verleden in de Ziektewet, wanneer ze niet bang hoeven te zijn dat iemand snel weer uitvalt. Via de no-risk polis dekt de overheid dan de kosten. Daarmee wordt de baankans voor mensen met een arbeidsbeperking groter.
Pilot
Vanuit de Tweede Kamer, met name op initiatief van VVD’er Daan de Kort, kwam de wens om een dergelijke regeling ook in te voeren voor mensen die langdurig in de bijstand zitten. Zodat ook hun positie op de arbeidsmarkt gunstiger wordt. Hoewel De Kort via een amendement had opgeroepen tot een pilot met de no-riskpolis, laat de staatssecretaris nu weten dat deze pilot niet door kan gaan. Het animo onder gemeenten is te laag.
Te weinig animo
‘In de tweede helft van 2024 is veel energie gestoken in het vinden van voldoende gemeenten die mee willen doen aan de uitvoering van de pilot. We hebben met ruim 30 geïnteresseerde gemeenten gesproken over mogelijke deelname aan de pilot. Dit heeft helaas niet geleid tot het benodigde aantal gemeenten dat de pilot wil uitvoeren’, zo leest de brief. Bij de geïnteresseerde gemeenten zijn slechts ongeveer 8.000 mogelijke deelnemers beschikbaar, terwijl er voor een succesvolle pilot 35.000 deelnemers nodig zijn.
Doelgroep
Volgens staatssecretaris Nobel is de doelgroep waarover het gaat kleiner dan vooraf gedacht. Van de groep mensen die langdurig in de bijstand zit kampt een deel met gezondheidsklachten die het lastig maken om te gaan werken. Een ander deel komt al aan het werk via de inzet van loonkostensubsidie. ‘De resterende groep voor wie deze pilot meerwaarde kan hebben, werd door veel (aanvankelijk geïnteresseerde) gemeenten te klein geacht om de inspanningen van een pilot te rechtvaardigen.’
Uitvoering
Daarnaast ziet het kabinet obstakels in de uitvoering. Werkprocessen moeten worden aangepast, en medewerkers worden opgeleid. Een andere, kleinere opzet voor een pilot die daadwerkelijk nuttig kan zijn is er volgens de bewindspersonen niet. Het budget dat was gereserveerd voor de pilot wordt betrokken bij de integrale besluitvorming rondom de Voorjaarsnota.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.