Advertentie
sociaal / Nieuws

Hotel- en accommodatieregeling verlengd tot 2025

Gemeenten lopen 3.700 plekken achter op taakstelling statushouders.

07 juni 2023
coa asielopvang bord
Shutterstock

De hotel- en accommodatieregeling voor statushouders wordt verlengd tot 1 januari 2025. Dat schrijft staatssecretaris Eric van der Burg in antwoorden op Kamervragen van Anne-Marijke Podt (D66). Van de 16.000 statushouders die verblijven in de opvang van het COA zitten er 11.000 al langer dan de afgesproken termijn van 14 weken. Via de hotel- en accommodatieregeling, die af zou lopen op 30 juni 2023, kunnen statushouders alvast in een hotel of recreatiewoning binnen hun toekomstige gemeente gaan wonen.

Adviseur Mobiliteit en Verkeer

Gemeente Den Haag
Adviseur Mobiliteit en Verkeer

Beleidsadviseur Economische Zaken

Gemeente Heemstede
Beleidsadviseur Economische Zaken

Maatschappelijke initiatieven, moeizame start

Het rijk betaalt voor de gemeente de kosten van het tijdelijke onderdak die daarbij komen kijken. Verschillende maatschappelijke initiatieven maakten ook gebruik van de regeling om statushouders vervroegd het AZC te kunnen laten uitstromen. Zo ontstond ‘De Thuisgevers’, een initiatief van de gemeente Kampen en de Protestantse Kerk in Nederland dat uiteindelijk zelfs extra financiering kreeg van het kabinet. Het COA riep gemeenten op om vooral gebruik te maken van de regeling, maar deze kwam moeizaam van start na de invoering eind 2021.

Noodgreep

De regeling werd door het kabinet omschreven als een noodgreep die slechts voor een periode van 6 maanden bedoeld was om de acute druk op de opvangcapaciteit van het COA te verlagen. Daarna zouden de statushouders een vaste plek krijgen. Uiteindelijk is de regeling verlengd tot eind juni 2023. Nu ziet het kabinet wederom voldoende aanleiding om de tijdelijke opvangmogelijkheden in stand te houden voor gemeenten. Ditmaal tot ten minste 1 januari 2025.

Flexwoningen

De staatssecretaris verwijst in zijn antwoorden op de vragen van Podt tevens aan de beschikbaar gestelde gelden voor de realisatie van flexwoningen. ‘Hiermee geeft het kabinet gemeenten, corporaties en bouwers tevens een duidelijk signaal dat het doorgroeien naar de flexibele schil in de woningmarkt.’ Dit moet een meer permanente oplossing bieden voor de toestroom van statushouders. ‘Verder heeft het RVB circa 2.000 woningen ingekocht, zodat die ook snel geleverd kunnen worden aan gemeenten, corporaties en bijvoorbeeld ook COA en is AEDES een collectieve inkoop gestart voor 8.000 woningen dit jaar.'

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Het lijkt erop dat er langzamerhand een doorbraak komt in het asieldossier. Inmiddels zijn er VVD leden die van het verdrag afwillen. Deze leden stellen wel dat dit NIET betekent dat Nederland geen vluchtelingen meer zal opvangen. Want hoe humanitair is ons asielstelsel nog? Kunnen we het niet op een andere manier doen? Men wil van het peperdure en oneerlijke toetsingscircus via Ter Apel af. De boterzachte toetsingen. Moeilijk mensen terug kunnen sturen. Het toelaten van 300 Oegandezen die zich voordoen als homo maar het niet zijn. Deze stap van politici was nog maar een paar jaar geleden ondenkbaar. En dit is precies hoe de politiek is. Men wist het wel, maar men wilde zich er niet aan branden. Alleen als het electoraal geen gevaar meer oplevert, maakt men de stap. Jammer dat dit zo moet. Dit schijnt democratie te heten.
Advertentie