Advertentie
sociaal / Nieuws

Wet zelfmoordpreventie uitgesteld naar 2026

De VNG acht aanvullende financiële middelen noodzakelijk, maar daar gaat staatssecretaris Karremans niet in mee.

10 april 2025
Dergelijke zelfmoordpreventieborden maken deel uit van een aanpak om zelfdodingen te voorkomen Foto: Eugene Winthagen/ANP
Dergelijke zelfmoordpreventieborden maken deel uit van een aanpak om zelfdodingen te voorkomenFoto: Eugene Winthagen/ANP

De Wet integrale suïcidepreventie gaat op 1 januari 2026 in. Dat laat VWS-staatssecretaris Vincent Karremans (VVD) weten in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder werd nog uitgegaan van een mogelijke inwerkingtreding per 1 juli 2025. Maar omdat de begroting van het ministerie later is goedgekeurd dan voorzien, kon er nog geen geld worden toegezegd aan gemeenten. Daarom is de startdatum uitgesteld.

Bestuurssecretaris S11

JS Consultancy
Bestuurssecretaris S11

Beleidsadviseur

NEPROM
Beleidsadviseur

‘Een wet in werking laten treden zonder financiële afspraak past niet in de afspraken tussen overheid en decentrale overheden’, schrijft de bewindspersoon in zijn brief.

Verplicht

Vorig jaar had 86 procent van de gemeenten geen beleid om zelfmoord te voorkomen. De nieuwe Wet integrale suïcidepreventie moet daar verandering in brengen. Gemeenten worden verplicht beleid te maken om suïcides en zelfmoordpogingen te voorkomen. Elke vier jaar stellen gemeenten al het regionaal gezondheidsbeleid op. Suïcidepreventie wordt daar voortaan een vast onderdeel van. Gemeenten krijgen hiervoor geld dat via de algemene uitkering aan het gemeentefonds wordt toegevoegd.

‘Koplopergemeenten’

Eerder heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op verzoek van het rijk de wet getoetst op uitvoerbaarheid. De hoofdconclusie van dat onderzoek: de wet is uitvoerbaar voor gemeenten, maar ‘het ambitieniveau’ is afhankelijk van de hoogte van de financiering. Gemeenten kunnen met het huidige budget wel beleid ontwikkelen, maar niet op de onderbouwde en effectieve manier zoals veel ‘koplopergemeenten’ dat nu al doen. Voor zo’n aanpak acht de VNG aanvullende financiële middelen noodzakelijk.

Prioriteit

Karremans gaat daar echter niet in mee. ‘Bij het bepalen van de hoogte van de middelen voor gemeenten is uitgegaan van hetgeen de indieners van de wet hebben berekend’, zegt hij. Voor dat doel vonden de initiatiefnemers van de wet 10 miljoen euro toereikend. Gemeenten moeten met dat geld kunnen voldoen aan wat de initiatiefnemers voor ogen hadden, zo stelt de staatssecretaris. Verder mist Karremans in de uitvoeringstoets een ‘nadere onderbouwing’ van de benodigde extra middelen. Daarnaast is er geen extra geld beschikbaar ‘omdat er nog een aantal andere financiële vraagstukken zijn die prioriteit hebben’, aldus de bewindspersoon.  

Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
We gaan hier in de polder wel erg ver met onze wetgeving... hoe pakken we de bron van de problemen aan? "In totaal waren er 1.885 suïcides in Nederland. De drie meest genoemde doorslaggevende factoren voor suïcide zijn psychische problemen, sociale relaties en problemen in de zorg. Sommige factoren hebben bij bepaalde groepen meer invloed dan bij andere, zoals pesten onder jonge vrouwen en verslaving onder jonge mannen".
Advertentie