Advertentie
sociaal / Nieuws

Lokale protesten blokkeren zeker 3000 azc-plekken

Door het oplopend aantal gemeenten dat opvanglocaties afblaast komt die doelstelling steeds verder uit zicht.

11 april 2025
Protest tegen de komst van een azc in Bedum, Groningen
Inwoners uit Bedum en omstreken hebben zich verzameld bij het gemeentehuis van Het Hogeland in Uithuizen voor een protestactie tegen de komst van een asielzoekerscentrum. ANP

Aanhoudende protesten leiden er steeds vaker toe dat gemeenten hun plannen voor de opvang van asielzoekers tijdelijk of definitief stopzetten. Dat blijkt uit een inventarisatie van EenVandaag. In zeker veertien gemeenten, goed voor circa 3.000 opvangplekken, zijn de afgelopen maanden azc-plannen geschrapt.

Fiscalist Rijksbelastingen

Gemeente Tilburg
Fiscalist Rijksbelastingen

Beleidsadviseur

NEPROM
Beleidsadviseur

Voor het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) betekent dit een forse tegenvaller. Het orgaan moet vóór 1 juli samen met gemeenten 101.000 opvangplekken realiseren, zoals vastgelegd in de spreidingswet. Door het oplopend aantal gemeenten dat opvanglocaties afblaast komt die doelstelling steeds verder uit zicht.

Gemeenten bezwijken onder druk

De motivatie voor het schrappen van opvanglocaties verschilt. In Maashorst escaleerde een informatieavond over drie mogelijke locaties dusdanig dat de Mobiele Eenheid moest ingrijpen. Of het plan voor de opvang van 750 asielzoekers daar doorgang vindt, is hoogst onzeker. In Sint-Michielsgestel gaf het college expliciet aan dat maatschappelijke onrust aanleiding was om de plannen stop te zetten.

Andere gemeenten ontkennen dat protesten de doorslag gaven, maar zien hun plannen alsnog sneuvelen. In Hardenberg werden na protesten informatieavonden georganiseerd. Kort daarop besloot de coalitie toch te stoppen met de zoektocht naar een geschikte locatie. ChristenUnie-raadslid Simone Hof benadrukte toen dat het besluit niet onder druk werd genomen, maar wees op de ‘wankele koers van het kabinet’ en de stikstofproblematiek als belemmerende factoren.

Tijd dringt voor uitvoering spreidingswet

Hoewel diverse gemeenten aangeven verder te zoeken naar alternatieve locaties, begint de tijd te dringen. In Dinkelland werd een eerdere locatie geschrapt, maar CDA-raadslid Marc Smelink betwijfelt of een alternatief voor 1 juli haalbaar is. Volgens hem ontbreekt het aan draagvlak én aan regie vanuit het Rijk.

Minister Marjolein Faber heeft nog geen duidelijkheid gegeven over de gevolgen voor gemeenten die de deadline niet halen. ‘Als de landelijke overheid geen regie pakt, staan we als gemeente tegenover de inwoner, terwijl we daar juist naast willen staan,’ aldus Smelink.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Het orgaan moet vóór 1 juli samen met gemeenten 101.000 (!) opvangplekken realiseren.

Het gratishuizenbeleid is nog steeds zeer succesvol.
Advertentie