Advertentie
sociaal / Nieuws

Gebrek aan AZC's: kabinet kiest voor dure noodopvang

Het ministerie van Asiel en Migratie zegt de asielinstroom vanaf 2027 te laten afnemen. Daarmee dalen ook de kosten.

17 september 2024
ANP Noodopvang
ANP/Vincent Jannink

Het kabinet verwacht vanaf 2027 flink te kunnen besparen op asielopvang, maar tot die tijd lopen de kosten sterk omhoog. Dat blijkt uit de asielbegroting van het ministerie van Asiel en Migratie. Omdat er te weinig reguliere opvangplekken zijn, is duurdere noodopvang volgens het kabinet de komende jaren noodzakelijk.

Compliance Officer

JS Consultancy in opdracht van ZonMw
Compliance Officer

Strategisch adviseur Opgaven en Projecten

Gemeente Heemskerk
Strategisch adviseur Opgaven en Projecten

COA

Noodopvang is in de praktijk twee keer zo duur als reguliere opvang. Het budget van het COA stijgt daarom volgend jaar met 350 miljoen euro. De totale kosten voor toegang, toelating en opvang van vreemdelingen komt naar verwachting in 2026 uit op 9,7 miljard euro. Daarvan gaat 4,4 miljard naar het COA. Andere kostenpoten zijn bijvoorbeeld de IND en de bijdragen aan medeoverheden zoals gemeenten.

Instroom

Na 2026 verwacht het kabinet Schoof door beperkende asielmaatregelen flinke stappen te kunnen maken. De asielinstroom, die volgens de berekeningen van het kabinet tot 2026 oploopt tot bijna 79.000 (in 2024 70.000), moet daarna gaan kelderen door het invoeren van de nu al omstreden asielcrisiswet en een opt-out van Europese asiel- en migratieregelgeving.

Besparingen

Dat levert volgens het ministerie van minister Marjolein Faber in 2027 al een besparing op van 467,6 miljoen euro. Die besparing loopt in 2028 op tot structureel 935 miljoen. Daarentegen kost het verlengen van de Regeling tijdelijke Bescherming voor ontheemden uit Oekraïne tot en met 4 maart 2027 voor de jaren 2026 en 2027 in totaal ruim 4 miljard.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Het allermooiste is als het kabinet zich als eerste zou afvragen: wat hebben wij over voor vluchtelingen en waar hebben vluchtelingen wereldwijd het meeste aan? Ik hoop dat het kabinet veel over heeft voor vluchtelingen, maar dat ze ook begrijpen dat het asielsysteem geen goed middel is om bij te dragen aan veiligheid voor vluchtelingen wereldwijd. Dus ik hoop echt dat er iets nieuws wordt verzonnen waar de vluchteling mondiaal echt beter van wordt. Het asielsysteem strenger maken is een systeem dat al slecht werkt nog slechter laten functioneren. Ik hoop onder meer op forse bijdragen voor de asielopvang in Libanon, meer controle op wapenhandel, meer fair trade, noem maar op.
R. D.
Met Faber aan het roer zal het schip snel zinken. Visieloos regeren, en domme kortzichtige keuzes.
Advertentie