sociaal / Partnerbijdrage

Toekomstbestendig aansturingsmodel sociaal ontwikkelbedrijf Tiem

Duurzame strategische samenwerking met gemeente Zwolle en arbeidsmarktregio.

17 april 2025
tiem zwolle
Beeld: RadarAdvies

Hoe ga je als sociaal ontwikkelbedrijf om met de financiële druk die is ontstaan door de Participatiewet en hoe vind je al met al de goede weg bij de uitvoering van diezelfde wet? Om deze maatschappelijke opgave goed uit te voeren, was het voor sociaal ontwikkelbedrijf Tiem van de gemeente Zwolle tijd voor een nieuw aansturingsmodel. Tiem huurde RadarAdvies in om dat vorm te geven. 

Het resultaat van de opdracht stelt Tiem in staat heldere keuzes te maken en te duiden op welke manier interne initiatieven zich verhouden tot de externe omstandigheden.”

Ruben van het Ende, hoofd Personeel & Organisatie van Tiem

Druk op sociaal ontwikkelbedrijven

Iedereen heeft het recht om zich te ontwikkelen op de arbeidsmarkt. Ook mensen voor wie de arbeidsmarkt ingewikkeld is en daar hulp bij nodig hebben. Sinds de decentralisatie binnen het sociaal domein in 2015 en de invoering van de Participatiewet draagt de gemeente verantwoordelijk voor hen. Nu blijkt dat de bestaande populatie van werknemers met een Wsw-indicatie harder terugloopt dan verwacht, de financiering van kandidaten via de Participatiewet lager is dan via de Wsw en de sociaal ontwikkelbedrijven moeite hebben met de uitvoering rondom de Participatiewet. Hierdoor ontstaat er dusdanig veel druk op deze bedrijven dat het kabinet in 2024 bekend maakt extra geld vrij te maken om de infrastructuur te versterken.

Veranderingen binnen MT bij sociaal ontwikkelbedrijf Tiem

Ook de gemeente Zwolle beweegt mee met de landelijke ontwikkelingen en bijbehorende verwachtingen. Sociaal ontwikkelbedrijf Tiem moet uit de voeten kunnen met zowel de Wet sociale werkvoorziening als de Participatiewet. “Met de aankomende mutaties binnen het MT leek het ons een goed moment om stil te staan bij ons aansturingsmodel en de competenties die we nodig hebben om toekomstbestendig te zijn”, zegt Ruben van het Ende, hoofd Personeel & Organisatie van Tiem. 

Als je eerst de contextuele omgeving in kaart brengt en laat zien hoe de organisatie hierin opereert, ontstaan er vaak meer mogelijkheden die oplossingen bieden voor een probleem dan men van tevoren dacht.”

Auke Blaauwbroek, adviseur RadarAdvies

Een passend aansturingsmodel maken

De opdracht was vrij eenduidig: maak een nieuw aansturingsmodel dat past bij de nieuwe situatie en breng een advies uit over de bijbehorende competenties van het toekomstige management. Gedurende de uitvoering van de opdracht werd echter duidelijk dat de omgevingsfactoren zeer relevant zijn voor het functioneren van Tiem. 

Auke Blaauwbroek: “Aanvankelijk waren aanstaande interne veranderingen binnen het managementteam de aanleiding voor een externe blik. Een aantal managers verliet op kortere of langere termijn het team, waardoor de vraag ontstond op welke manier deze het beste vervangen konden worden. Om hier goed antwoord op te kunnen geven hebben we in overleg met Tiem ook de context in beeld gebracht.  

Samenwerking met gemeente Zwolle

Tiem is een ontwikkelbedrijf van de gemeente Zwolle dat ook werkt in opdracht van de gemeente Zwolle. “De samenwerking met de gemeente is heel belangrijk voor ons. Radar adviseerde hen ook te interviewen. Al snel werd duidelijk dat zij een visie op ons hadden, waar we in het nieuwe aansturingsmodel rekening mee wilden houden”, legt Van het Ende uit.

De eenduidige opdracht maakte de aanpak direct helder: 

  1.  oriëntatie en analyse 
  2.  interviews en een daaruit voortvloeiende werksessie 
  3.  rapportage en advies 

Maar zoals dat vaak gaat is de praktijk weerbarstig. De keuze om verschillende partijen binnen en buiten Tiem te interviewen en de landelijke context mee te wegen, zorgt ervoor dat steeds meer de behoefte ontstaat om uit te zoomen. Van den Ende: “Enerzijds vraagt de gemeente steeds vaker harde cijfers van ons, anderzijds willen we ook warm en menselijk blijven naar onze doelgroep. Het is ontzettend lastig om dat spel duurzaam te spelen. Dat vraagt meer dan een aansturingsmodel en dat hebben we in goede samenwerking met RadarAdvies ook gekregen”. 

Adviesrapport aansturingsmodel

De ‘rechttoe rechtaan’ opdracht vanuit een interne behoefte, leidt tot een adviesrapport voor een passend aansturingsmodel voor Tiem. Het nieuwe aansturingsmodel is ontwikkeld met een interne focus en biedt de mogelijkheid om de strategische samenwerking met zowel de gemeente Zwolle als met de bredere arbeidsmarktregio duurzaam vorm te geven.  
 
In de praktijk levert dat voor Tiem op: 

  • een nieuw aansturingsmodel, met een compact managementteam en een sterke verbinding met staf en middenmanagement 
  • een lijst met competenties waar toekomstig management aan moet voldoen 
  • duidelijke denkrichtingen ontstaan vanuit onvoorspelbare toekomstscenario’s 
  • een strategische koers gericht op wendbaarheid, strategie en samenwerking 
  • een degelijke onderzochte basis op waarvan keuzes kunnen worden gemaakt die aansluiting vinden bij klant, inwoner en opdrachtgever 

 

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op. Je kunt ook alvast onze whitepaper Arbeidsmarkt in transitie downloaden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.