Besluitvaardige arbeidsmarktregio Achterhoek start werkcentrum
Eén regionaal loket over werken en leren voor inwoners en bedrijven.
Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ziet hervormingskansen voor de arbeidsmarktinfrastructuur. Er moeten regionale werkcentra komen die private en publieke partijen nog beter met elkaar verbinden. Dat betekent ook: meerdere belangen door één deur. Arbeidsmarktregio Achterhoek huurde kwartiermaker Bert Otten van RadarAdvies in met de vraag: hoe organiseren we gezamenlijk de beste dienstverlening voor onze werkgevers, werkenden en werkzoekenden?
Het zijn mooie ambities van het ministerie van SZW, maar hoe concretiseer je dat? We hebben gekeken naar wat deze samenwerking betekent voor een inwoner uit Winterswijk, een bestuurder van Doetinchem en een werkgever uit Varsseveld.”
Verstevigen netwerksamenwerkingen
In de Achterhoek pakken ze deze actuele sociale en economische vraagstukken doortastend op. De regionale mobiliteitsteams, opgericht tijdens corona, zijn inmiddels aan vervanging toe. De oorspronkelijke functie om mensen te helpen die hun baan verloren of dreigden te verliezen wil het ministerie nu transformeren naar nauwe samenwerkingsverbanden om de arbeidsmarkt te versterken.
Waardevol
Dat het, in alle eerlijkheid, opgelegd nationaal beleid is, neemt niet weg dat het verstevigen van netwerksamenwerkingen door de regio als zeer waardevol wordt gezien. De arbeidsmarktregio Achterhoek had al sterke publieke en private samenwerkingsverbanden die zich tijdens de pandemie uitbreidde met de arbeidsmarktdienstverlening, zoals sociaal ontwikkelbedrijven, brancheorganisaties, uitzendbureaus en beroepsonderwijs.
Verder versterken
Er zijn volop kansen in de samenwerking tussen partijen om de dienstverlening aan mensen te verbeteren. Met het Werkcentrum komt er één regionaal loket waar inwoners en bedrijven terechtkunnen met al hun vragen over werken en leren.
Een regionaal Werkcentrum waar het leerwerkloket, het regionaal mobiliteitsteam en uiteindelijk ook het werkgeversservicepunt opgaat, vraagt een cultuurverandering.
Kanaliseren
Jorik Huizinga, voorzitter arbeidsmarktregio Achterhoek en wethouder van Doetinchem, werkte daarvoor nauw samen met Bert Otten en transitiemanager Mark de Lat. Jorik: “In zo’n transitie loop je tegen dilemma’s aan die raken aan de cultuur en de identiteit van gemeentes, organisaties en mensen. Hoe organiseren we concreet de beste dienstverlening voor onze werkgevers, werkenden en werkzoekenden waar iedereen zich in kan vinden?”
We hadden iemand nodig die alle verschillende belangen goed kon kanaliseren en één plan met afspraken kon maken.”
Pragmatisch en participatief: eerlijke vragen
Voor een document met draagvlak en heldere afspraken is gekozen voor een pragmatische, participatieve aanpak, die goed aansluit bij de mentaliteit in de Achterhoek: korte bestuurlijke lijnen, elkaar eerlijke vragen durven stellen en een sterke intrinsieke motivatie om de arbeidsmarktregio te versterken door alle betrokken partijen.
De Achterhoek kent van origine een sterke maakindustrie met relatief veel familiebedrijven waar mensen lang werken. Maar de regio kampt ook met vergrijzing, een roep om personeel in onder andere de zorg en techniek en een groep mensen die de weg naar duurzaam werk nog niet weet te vinden.
De participatieve aanpak zorgt ervoor dat de arbeidsmarktregio Achterhoek:
- Alle (bestuurlijke) belanghebbenden actief betrekt
- Zichzelf de kans geeft om vanuit een geheel te werken
- Steeds weer de scherpte op kan zoeken
- Moeilijke beslissingen kan nemen
Inrichtings -en implementatieplan Werkcentrum Achterhoek
De samenwerking heeft eind 2024 uiteindelijk geresulteerd in het ‘Inrichtings- en implementatieplan Werkcentrum Achterhoek’, waarin duidelijk beschreven staat wat het is, voor wie het bestemd is, wat het budget is en op welke manier de dienstverlening richting werkgevers, werknemers, werkzoekenden en scholieren gaat functioneren. Op 1 februari 2025 is het Werkcentrum geopend.
Het Inrichtings -en implementatieplan Werkcentrum Achterhoek heeft tevens het volgende opgeleverd:
- Een besluitvaardig team wat elkaar weet te vinden
- Een netwerksamenwerking op basis van vertrouwen
- Een werkbaar document met weinig ‘bestuurlijke drukte
De partners van arbeidsmarktregio Achterhoek hebben ondanks de complexe opgave en toekomstige onzekerheden leiderschap en besluitvaardigheid getoond."
Meer informatie
Wil je weten wat we voor jouw werkcentrum kunnen doen? Neem dan eens contact op met Bert Otten.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.