Advertentie
sociaal / Nieuws

80 extra asiellocaties in een jaar, vooral noodopvang

Het aantal asielzoekers in de opvang is in een jaar gestegen van 56.876 naar 69.987.

23 oktober 2024
ANP Bedden noodopvang
ANP/Marcel Krijgsman

Sinds oktober vorig jaar is het aantal asielopvanglocaties gegroeid van 291 naar 372. Dat blijkt uit de meest recente gegevens van het COA. Vooral het aantal noodopvanglocaties is gegroeid. Inmiddels worden er in 197 gemeenten asielzoekers opgevangen, ten opzichte van 152 vorig jaar.

Teamleider KIT S12

JS Consultancy
Teamleider KIT S12

Junior Jeugdzorgwerker

BMC
Junior Jeugdzorgwerker

Sluiten

Een duidelijke kanttekening bij de groei van het aantal asiellocaties is dat een aanzienlijk deel volgens de huidige gegevens binnen nu en een jaar zal sluiten. Maar liefst 235 van de 372 locaties heeft een sluitingsdatum die nog in 2024 of in 2025 ligt. Als dat allemaal doorgaat zou dat betekenen dat de asielopvang voor ongeveer 30.000 mensen komt te vervallen.

Noodopvang

In totaal zitten er nu 69.987 mensen in de asielopvang, ten opzichte van  Inmiddels is het aantal mensen dat in een reguliere opvanglocatie verblijft minder dan de helft van het totaal (34.251). In een jaar tijd zijn er dan ook maar 9 reguliere locaties bijgekomen (van 88 naar 97) ten opzichte van 72 locaties voor (crisis)noodopvang (203 naar 275).

Plannen

De locaties staan verspreid over 197 gemeenten. Dat betekent dat 43 procent van de gemeenten nog steeds geen asielopvang heeft. RTL Nieuws bracht vanochtend naar buiten dat een groot deel van de gemeenten wel asielplannen heeft. In totaal zou 84 procent van de gemeenten al één of meerdere opvanglocaties hebben, of plannen hebben die te realiseren.

Taakstelling

Ondanks de groei van het aantal plekken is er nog flink wat te doen. De asielcapaciteit moet naar 96.000, zo besloot de Tweede Kamer bij het aannemen van de Spreidingswet. De provincies Drenthe, Flevoland, Friesland en Groningen voldoen al aan hun provinciale taakstelling en deden dat een jaar geleden ook al. Ondanks dat groeide ook daar de totale omvang van de asielopvang. Alleen Flevoland ging het afgelopen jaar minder asielzoekers opvangen.

8 provincies doen niet genoeg

De andere 8 provincies doen nog te weinig volgens het rijk. Ook dat was een jaar geleden niet anders. Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Brabant vangen nog maar iets meer dan de helft van de taakstelling op. In Zuid-Holland moeten er bijvoorbeeld nog eens 9.000 plekken bij, ondanks dat er sinds oktober 2023 al 19 locaties met in totaal bijna 2500 asielzoekers zijn bijgekomen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Het huidige asielrecht is ONHOUDBAAR. En is nu het aller, aller grootste probleem? Dat het systeem nauwelijks bijdraagt aan veiligheid voor vluchtelingen wereldwijd. Politici in Europa moeten met elkaar om de tafel om iets te bedenken waar de vluchteling wel wat aan heeft. En niet te praten over hoe ze het huidige systeem strenger kunnen maken. Strenger maken leidt alleen tot? Nog meer alleenstaande mannen. Het recht op asiel in de huidige vorm moet eraf.
Hielco Wiersma
Dat betekent dus dat er 145 Gemeenten 'op de zak' van de andere Gemeenten zitten te teren. Zou het lekker voelen om in een dergelijke Gemeente te wonen?
Advertentie