Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Woontop-akkoord: onder andere schrap- en verbetersessies

Overheden en marktpartijen kwamen tot 19 afspraken voor de woningbouw.

11 december 2024
Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) woensdag tijdens de woontop in Nieuwegein.
Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) woensdag tijdens de woontop in Nieuwegein.ANP

Het zijn vijftig dik bedrukte vellen met afspraken waar talloze partijen uit de woningbouwsector woensdag tijdens de woontop in Nieuwegein een handtekening onder hebben gezet. Woontoppen zijn er wel vaker, maar dit keer werd de ontmoeting georganiseerd door het ministerie van Volkshuisvesting onder leiding van minister Mona Keijzer. De woontop moet elk jaar herhaald gaan worden, om de vinger aan de pols te houden wat betreft de vorderingen.

Communicatiespecialist AZC Opvang

Yacht
Communicatiespecialist AZC Opvang

Coördinator P&C

Certus Groep in opdracht van Gemeente Lopik
Coördinator P&C

Ondertekenaars

De Woonbond liep kortgeleden weg bij de onderhandelingen, omdat de huurdersorganisatie fel gekant is tegen de huurverhoging van 4,5 procent in 2025 die Keijzer wil. De partijen die wel een krabbel wilden zetten, waren de overheidskoepels IPO, VNG en Unie van Waterschappen; corporatiekoepel Aedes, werkgeversorganisaties VNO NCW en MKB Nederland; Vereniging Eigen Huis; en vele brancheorganisaties van investeerders en bouwbedrijven: NEPROM, IVBN, Bouwend Nederland, NVM, WoningBouwersNL, Vastgoed Belang, Stichting Professioneel Platform Vastgoed, en Techniek Nederland.

De droom

Doel van dit alles is om nu eindelijk 100.000 nieuwe woningen per jaar erbij te krijgen. Vorig jaar, zo bleek kortgeleden uit CBS-cijfers, waren dat er slechts 79.000. Eén oplossing is: industrieel bouwen. Bijbehorende ambitie: in 2030 moet de helft van alle nieuwbouw industrieel vervaardigd zijn. Het middel: het Programma Innovatie en Opschaling Woningbouw. In een bijbehorend rapport staat dat industriële bouw 35 procent minder arbeidskrachten vergt.

‘Met industriële bouwstromen kunnen we 40 procent sneller woningen bouwen’, staat bovendien bij afspraak 15 in het uitgebreide document met woontop-afspraken. De eerste opschaling hiervan moet plaatsvinden binnen woondeals in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) en in Limburg. 

Mona Keijzer

Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting nam deze week al veel beslissingen.

Zo besloot ze dat de kwaliteitscontrole van verbouwingen voorlopig onder gezag van gemeenten blijft. Daarnaast versoepelt ze het financieel toezicht op woningcorporaties.

Zeven jaar

Om de realisatietijd van woningen terug te brengen van tien naar zeven jaar, worden ‘parallel plannen’ en een publiek private monitor’ (PPM) harde voorwaarden voor het verkrijgen van subsidies, zoals de Woningbouwimpuls. Vanaf 1 juli volgend jaar moet zo'n PPM een vast onderdeel van de regionale versnellingstafels zijn, in de gaten gehouden door de provincies.

Een ander speerpunt is een aantrekkelijker investeringsklimaat in de middenhuursector. Dat moet bereikt worden met een verlaging van de overdrachtsbelasting naar 8 procent en een ‘maximale inspanning’ om van Brussel toestemming te krijgen om ‘de realisatie van middenhuurwoningen door woningcorporaties en beleggers financieel te ondersteunen’.

Nationale Prestatieafspraken

Losstaand van de woontop-afspraken kwamen het rijk, de woningcorporaties en de gemeenten woensdag tot een update voor de komende tien jaar van de Nationale Prestatieafspraken. Vanaf 2029 moeten er 30.000 sociale huurwoningen per jaar bijkomen. Eigelijk wil Keijzer dit al vanaf 2027, stond woensdag in een aparte Kamerbrief. Daarvoor is nog een flinke groei nodig. Eén instrument daarvoor is de eis dat in elke regio 30 procent sociale huur erbij komt. 

‘Deze opgave moet via de woondeals die in het voorjaar van 2025 worden geactualiseerd, en in lijn met het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting, worden doorvertaald naar individuele gemeenten’, staat te lezen in de Kamerbrief. Tevens komen Aedes, VNG en het ministerie met een ‘aanjaagprogramma.’

Schrappen/verbeteren

In totaal bevat het woontop-akkoord negentien afspraken. Opvallend nog is het nieuwe STOER-programma van minister Keijzer (‘Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Regelgeving’). Onderdeel hiervan is dat het Bouwberaad, een platform van overheids- en marktpartijen, ‘schrap- en verbetersessies’ gaat houden. Hier kan een externe adviesgroep bij betrokken worden, onder leiding van Binnenlands Bestuur-columnist Friso de Zeeuw, staat in het woontop-document.

Daarnaast wordt geopperd: ‘Ook wordt gedacht aan een (besloten) LinkedIn-groep aan te maken zodat ook ideeën en suggesties van buiten de deelnemers aan de schrap- en verbetersessies kunnen worden opgehaald.’ Op de Dag van de Volkshuisvesting in juni 2025 moet het eindadvies het licht zien.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Heeft Mona al stroom geregeld?
Hielco Wiersma
In feite kan met één zin worden volstaan: 'om de woningbouw weer goed van de grond te krijgen dient vooral te worden voorzien in de enorme behoefte aan een consistente, soepel faciliterende en waar nodig financieel ondersteunende Overheid (inclusief nutsbedrijven)'.
T. Simpelmans
Toch nog heel even over dat programma 'STOER'.
Je moet als Staat wel lef hebben om hiermee op de proppen te komen. Ik zwijg maar even over de kafkaëske omgevingswet, nee laten we het hebben over het monstrum WKB. De marktwerking is op de terugweg, omdat dit op verschillende terreinen heeft gefaald en dan wordt om 5 voor 12 het bouwtoezicht nog snel geprivatiseerd en aan de markt toevertrouwd. Een berg volkomen overbodige regelgeving waar een paard de hik van krijgt: dát kan allemaal wel. En vervolgens komen ze met een kuttig vogelhuisje wat dan niet hoeft. Dáár loopt die spinaziekut dan mee te paraderen, als voorbeeld van daadkrachtig ingrijpen in overbodige regelgeving.
Nou: de WKB is hét bewijs dat de politiek zich geen ene flikker aantrekt van overbodige regelgeving, als daarmee de juiste lobby kan worden bediend.
Advertentie