EIB: bouwen voor doelgroepen loont niet
Het inzetten op meer betaalbare nieuwbouw helpt kopers met een smalle beurs nauwelijks.

Het huidige beleid om meer betaalbare woningen te bouwen is volgens een studie van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) ineffectief. Als de woningbouwprogrammering vrijer zou zijn, zouden er ruim 150.000 woningen extra vrij komen. De reden is dat er dan meer doorstroming plaatsvindt.
Twee derde
Veel gemeenten hebben de eis van 30 procent sociale woningbouw bij nieuwbouwprojecten recentelijk uitgebreid tot twee derde in het betaalbare segment. Die aanscherping levert volgens het EIB in heel Nederland de komende jaren in totaal 170.000 extra betaalbare nieuwbouwwoningen op.
Maar door de sterke inzet op die betaalbaarheid stokt de doorstroming naar de (nu niet gebouwde) duurdere segmenten op de woningmarkt. Daardoor moeten van die 170.000 betaalbare woningen in feite ruim 130.000 worden afgetrokken (de misgelopen doorstroming).
Onder druk
De krappe 40.000 betaalbare nieuwbouwwoningen die zo nog resteren, staan onder druk door projecten die uitvallen door het programmeringsbeleid. ‘Geconcludeerd moet dan ook worden dat het betaalbaarheidsbeleid via ingrijpende quoteringen bij de nieuwbouw zijn doel voorbij schiet en ineffectief is’, aldus het EIB in de studie Betaalbaar wonen in Nederland: effecten van woningbouwprogrammering en huurregulering op de betaalbaarheid en beschikbaarheid op de woningmarkt.
Jonge paren
Om betaalbaarheidsdoelen te realiseren is volgens het EIB vooral meer woningaanbod nodig. ‘Door meer aanbod te ontwikkelen ontstaan zowel meer betaalbare woningen in de nieuwbouw als meer vrijkomende betaalbare woningen vanuit de bestaande voorraad. Het is daarnaast belangrijk om vooral voldoende aanbod mogelijk te maken in het middensegment van 400.000 tot 500.000 euro, zodat jonge paren kunnen gaan samenwonen die vaak (twee) betaalbare woningen achterlaten.’
Huurregulering
Het EIB keert zich in de studie ook tegen te sterke huurregulering. Die zorgt volgens het instituut voor een gemiddelde huurverlaging van 20 procent voor ruim 300.000 huurwoningen. ‘Daardoor krimpt de vrije huursector in ons land met 40 procent van ruim 250.000 naar ruim 150.000 woningen, waardoor die nog maar 5 procent van het totale huuraanbod beslaat.’ Dit vergroot het gat tussen de gereguleerde en de vrije huursector, waardoor ook hier het doorstromen stokt.
Gewoon huizen bouwen, goede huizen, met goede installaties en niet de schandalige nieuwbouwwoningen met een onfris type-C ventilatiesysteem voor ''frisse buitenlucht'', terwijl je wel de kankerlucht van de paar straten verderop wonende houtstoker naar binnen zuigt. Gewoon goede huizen met een goed gefilterd type-D wtw-systeem, houdt de warmte ook veel beter binnen en zuig je geen ongefilterde koude lucht (en geluid) mee binnen.