Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

VNG tegen versoepelen bewoning vakantiepark

De VNG verzet zich tegen wat minister Keijzer ziet als oplossing voor de woningnood: het legaliseren van illegale vakantieparkbewoning.

03 april 2025
Vakantiepark shutterstock
Shutterstock

Met een instructieregel in het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) wil minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, BBB) gemeenten verplichten om illegale permanente bewoning van recreatiewoningen te legaliseren. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten verzet zich ertegen.

Teammanager Dienstverlening WMO

JS Consultancy
Teammanager Dienstverlening WMO

Consulent Inburgering (5FTE)

Gemeente Haarlemmermeer
Consulent Inburgering (5FTE)

Rechtszekerheid

Keijzers maatregel is specifiek bedoeld voor personen die op 16 mei 2024 al permanent (maar illegaal) in een recreatiewoning woonden. De minister wil de bewoners rechtszekerheid bieden en zo voorkomen dat zij in tijden van woningnood hun woonruimte verliezen.

Nieuwe problemen

‘De voorgestelde instructieregel lijkt op het eerste gezicht een praktische oplossing voor woningnood, rechtszekerheid en het voorkomen van gedwongen uithuiszettingen’, aldus de VNG in een position paper. Maar de voorgestelde instructieregel veroorzaakt door zijn generieke karakter in de ogen van de vereniging ook nieuwe, fundamentele problemen.

Conflicten

Volgens de VNG kan permanente bewoning op bepaalde parken verantwoord zijn, maar leidt dit op veel andere parken tot conflicten met het recreatieve gebruik. Lokaal maatwerk wordt zo tenietgedaan en er ontstaat ‘onnodige complexiteit en onzekerheid, zowel bij gemeenten, parkeigenaren als eigenaren van vakantieverblijven’. Daarnaast leidt het toestaan van permanente bewoning tot een verschraling van recreatief aanbod.  ‘Het risico bestaat dat investeringen uitblijven, omdat de onzekerheid over de toekomst van vakantieparken groot wordt. Dit werkt juist contraproductief voor het behoud en de ontwikkeling van vitale vakantieparken.’

Sociale problematiek

Ook kan de instructieregel uitmonden in ‘sociale problematiek’.  De vakantieparken liggen vaak ver van voorzieningen als scholen, zorgvoorzieningen of infrastructuur geschikt voor langdurige bewoning. ‘Hierdoor kunnen bewoners in sociaal isolement raken en kunnen gemeenten geconfronteerd worden met aanzienlijke extra kosten om die benodigde voorzieningen en ondersteuning op het park aan te bieden.’

Druk

De VNG bepleit in plaats van Keijzers voorstel een aanpak waarbij de regie bij gemeenten blijft, met een maatwerkoplossing per park. Daarnaast zou legalisering van illegale bewoning niet permanent, maar  tijdelijk en voorwaardelijk moeten zijn, met dus een einddatum voor de bewoners. ‘Daarmee blijft er druk op zowel de bewoner als de gemeente om te komen tot een beëindiging van de situatie en is er perspectief voor de ondernemer op dat park.’

Sectorbreed

Tot slot ambieert de VNG een sectorbrede aanpak, waar ook de parkeigenaren bij zijn betrokken. ‘Creëer gezamenlijke richtlijnen voor kwaliteit, beheer en handhaving op parken waar permanente bewoning wordt toegestaan.’ Onder meer de ANWB, de HISWA-RECRON en diverse provinciale organisaties van parkhouders sluiten zich bij de oproep aan.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie