Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Europese waterkwaliteit onder druk: Nederland scoort laag

De Europese lidstaten doen te weinig om de waterkwaliteit op peil te houden. Ook Nederland komt er niet goed vanaf, blijkt uit onderzoek.

23 oktober 2024
Controleurs testen waterkwaliteit
Shutterstock

Europa staat voor grote uitdagingen op het gebied van waterbeheer, vooral nu de druk op zoetwatervoorraden toeneemt. Om de waterkwaliteit te verbeteren en toegang tot voldoende schoon drinkwater te waarborgen, zijn maatregelen nodig, zo stelt de European Environment Agency. Maar vooralsnog doet de EU, en zeker ook Nederland, te weinig om het water schoon te houden. 

Communicatiespecialist AZC Opvang

Yacht
Communicatiespecialist AZC Opvang

Secretaris ombudscommissie

Gemeente 's Hertogenbosch
Secretaris ombudscommissie

Waterstress en klimaatverandering

Een van de grootste bedreigingen voor de waterzekerheid in Europa is waterstress. Dat doet zich voor wanneer de vraag naar water in een bepaald gebied groter is dan de beschikbare hoeveelheid schoon water. Op dit moment speelt dat in 20 procent van het Europese grondgebied. Dat heeft gevolgen voor 30 procent van de bevolking in Europese lidstaten. Deze cijfers dreigen nog verder te stijgen door klimaatverandering. In bepaalde delen van Europa is de hoeveelheid hevige regenval toegenomen, met als gevolg vaker voorkomende overstromingen. Dit brengt niet alleen het welzijn van mensen in gevaar, maar bedreigt ook natuurlijke ecosystemen. De noodzaak om deze overstromingsrisico's betaalbaar en duurzaam te beheren, wordt steeds urgenter, stellen de onderzoekers. In gebieden waar overstromingen toenemen, lopen mensenlevens en economische belangen gevaar. Tegelijkertijd zorgt de klimaatverandering voor langere periodes van droogte, wat de druk op waterbronnen nog verder vergroot.

Kwaliteit van Europese wateren

De Europese waterkwaliteit is op veel plaatsen zorgwekkend, concludeert de Europese Milieudienst. In 2021 voldeed slechts 37 procent van de Europese oppervlaktewateren aan de norm voor een goede ecologische toestand. Ook de chemische toestand van water laat te wensen over: slechts 29 procent van de Europese wateren voldeed aan de gestelde normen. Nederland, als waterland bij uitstek, zou het voortouw moeten nemen in deze kwesties. Maar uit een rapport van de Universiteit Wageningen van begin vorig jaar bleek dat de waterkwaliteit in Nederland het slechtste is van alle Europese lidstaten. De waterkwaliteit in Nederland wordt vooral aangetast door verontreinigingen uit de landbouw en chemische stoffen zoals kwik. Vorige maand bleek ook dat Nederland in 2027 niet aan alle verplichte doelen zal voldoen om de waterkwaliteit op peil te houden. 

Vervuiling door landbouw

De landbouwsector draagt volgens de Milieudienst een grote verantwoordelijkheid voor de verontreiniging van water in Europa. Intensief gebruik van pesticiden en toegevoegde meststoffen vervuilt zowel oppervlaktewater als grondwater. Hoewel grondwater in Europa in betere staat verkeert – 77 procent heeft een goede chemische toestand en 91 procent een goede kwantitatieve toestand (geen overmatige onttrekking) blijft ook hier de druk groot. Nieuwe technologieën en duurzame landbouwpraktijken kunnen volgens de onderzoekers een deel van de oplossing bieden. 'Door efficiënt watergebruik en minder vervuilende productiemethoden in te zetten, kan de landbouwsector bijdragen aan een schoner en duurzamer waterbeheer.'

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
"...met als gevolg vaker voorkomende overstromingen..."

Gek hè? Als je steeds meer dammen en vergelijkbaar verwijderd. De meesten waren niet voor niets gebouwd. We gaan echt de goede kant op in de EU:

https://www.google.com/search?q=dam+removal+europe&rlz=1C1GCEA_enNL1126NL1126&oq=dam+removal+europe&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOdIBCDk2NzJqMGo3qAIAsAIA&sourceid=chrome&ie=UTF-8
R. D.
Vele voordelen van damverwijdering
'Bijkomend voordeel van gezonde vrijstromende rivieren is dat er zowel minder kans is op overstromingen als minder droogte én is het van belang voor de drinkwatervoorziening. Volgens Hougee is nog niet iedereen op de hoogte van de vele voordelen van het weghalen van dammen. "Met elke dam die we verwijderen halen we ook blokkades weg in de hoofden van mensen. Niet alleen het water begint weer te stromen, er komt ook een andere 'stroming' op gang in de hoofden van mensen. De groeiende cijfers laten zien dat steeds meer watermanagers in Europa het verwijderen van dammen een goede maatregel vinden."
R. D.
https://www.eoswetenschap.eu/natuur-milieu/waarom-verouderde-dammen-best-verdwijnen
R. D.
Niks mis mee dus: https://www.bbc.com/future/article/20240229-why-europe-is-removing-its-dams

P. Smit
En door kerven in de duinen te maken krijgen we sterkere en grotere duinen? Bij Zandvoort is het duin gekerfd met precies daarachter het drinkwatervoorzieningsgebied Meijendel voor Den Haag en Leiden. Het is niet bewezen dat kerven betere duinen oplevert, wel is de kans aanwezig dat het drinkwater verzilt raakt. Maar ja, alles voor de biodiversiteit...
Hielco Wiersma
Het Besluit kwik en kwikhoudende producten milieubeheer stelt dat het in beginsel verboden is om een kwikhoudend product te vervaardigen of in Nederland in te voeren. Het gebruik van kwik in de landbouw is daarmee in feite al jaren verboden. Dus.......waar komt die kwik dan vandaan?
Advertentie