Vangen en doden van wolf lijkt een mogelijkheid te worden
De meeste Europese lidstaten willen beschermde status wolf verlagen.
Een meerderheid van de EU-lidstaten stemt in met het voorstel van de Europese Commissie om de beschermde status van de wolf te verlagen.
Dat nieuws kwam woensdag naar buiten, na een diplomatiek overleg van de permanente ambassadeurs van de 27 EU-landen. Daaruit bleek dat de lidstaten de beschermingsstatus van de wolf in Europa willen verminderen. Donderdag nemen zij hierover een definitief besluit. Dat gebeurt tijdens een vergadering van ministers van Economische Zaken. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de milieuministers dit volgende maand zouden doen. Het proces wordt nu versneld.
Naar verluidt ontstond die meerderheid deze week na een koerswijziging van Luxemburg, Portugal en Duitsland. Spanje en Ierland zouden hebben tegengestemd. Nederland was al lange tijd voorstander van een lagere wolvenstatus.
Conventie van Bern
Die beschermde status is vastgelegd in de Conventie van Bern, een internationaal verdrag met afspraken over het behoud van dieren- en plantensoorten. Ook de EU-landen hebben dat verdrag ondertekend. Zij willen nu hun invloed aanwenden om die Conventie van Bern op het punt van de wolf aan te passen. De bescherming van de wolf is ook geregeld in de Europese Habitatrichtlijn.
‘Het verlagen van de beschermde status kan Nederland op termijn de mogelijkheid bieden om zelf te bepalen in hoeverre wolven beschermd worden in ons land’, schreef Christianne van der Wal, toenmalig minister van Natuur en Stikstof, afgelopen mei aan de Tweede Kamer.
Op aandringen
Het voorstel van de Europese Commissie kwam er op aandringen van het Europees Parlement. Dat vroeg in 2022, onder invloed van landbouwers en dierenbezitters, om de wolf in te tomen. Volgens de analyse van de Europese Commissie is dit gelet op de aantallen wolven mogelijk. Wetenschappers gespecialiseerd in wolven betwijfelen dat. Er zijn weliswaar veel wolven, klonk het dinsdag nog bij een conferentie in het Europees Parlement, maar de soorten zijn genetisch gezien niet sterk genoeg en wolven hebben ook nog altijd te maken met illegale jacht.
Van ene naar andere bijlage
Komende december is er een vergadering van de deelnemende landen van het Verdrag van Bern. Dan zal het voorstel van de Europese Commissie worden ingebracht. Wordt het voorstel geaccepteerd, dan moet er nog wel wat gebeuren, schreef Van der Wal. ‘Daarvoor is aanpassing van EU- en nationale wetgeving nodig. (...) Wanneer de wijziging van de beschermde status onder het Verdrag van Bern van kracht wordt, zal de EC naar verwachting een voorstel opstellen voor het overeenkomstig wijzigen van de Habitatrichtlijn. Concreet zal het dan gaan om een verplaatsing van de wolf van Bijlage IV naar Bijlage V bij de Habitatrichtlijn. Hierover zullen lidstaten zich opnieuw kunnen uitspreken.’
Bijlage IV betreft de dieren die ‘strikt moeten worden beschermd’. Bijlage V bevat de dieren die ‘aan beheersmaatregelen kunnen worden onderworpen’. Het onder voorwaarden vangen en doden van wolven wordt dan een mogelijkheid, zo staat in een juridische analyse over zo'n verschuiving die de provincies in 2021 ontvingen. In het noorden van Finland is dit al toegestaan. Dat heeft het land in het verleden bedongen met oog op de bescherming van rendieren. Ook Slowakije en Polen mochten de wolf al in ‘bijlage V’ hebben staan.
Harold Zoet
De Gelderse gedeputeerde Harold Zoet (BBB), één van de luidste stemmen in Nederland voor een hardere aanpak van wolven, laat weten naar aanleiding van het nieuws: ‘Daarmee wordt ingrijpen bij probleemsituaties makkelijker en kunnen we toewerken naar goede regulatie van wolven.’
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Maar wel mee eens dat we dwarsliggers als Orban aan (Or)banden moeten leggen, er moet geen vetorecht meer bestaan binnen de EU.
https://nos.nl/artikel/2456135-honderdduizenden-euro-s-gevonden-in-onderzoek-corruptie-europees-parlement