Advertentie
ruimte en milieu / Ingezonden

Glasvezeltarieven kunnen fors omlaag

De aanleg van glasvezelkabel kan toekomstgerichter, duurzamer en goedkoper.

07 april 2025

In veel gemeenten worden nieuwbouwwijken gepland. Als de gemeente de glasvezelinfrastructuur daarin zelf oppakt kan deze toekomstgerichter, duurzamer en goedkoper voor inwoners worden ingericht. Een pleidooi.

Tot een tiental jaren geleden werden woningen aangesloten op een coax kabel van Ziggo en een koperen kabel van KPN. Die tijd is voorbij. Glasvezel heeft zijn intrede gedaan. Ziggo claimt diensten over eigen glasvezel te leveren; soms is er een algemeen glasvezelbedrijf. KPN legt daarna nogal eens een eigen glasvezel aan, omdat ze beweert dat het signaal niet over de infrastructuur van een andere aanbieder kan. Het gevolg: de straat gaat weer overhoop. Er liggen soms drie netwerken in de straat. En al die kosten worden doorberekend aan de gebruiker, om over de overlast van het graafwerk te zwijgen. Eén glasvezel is echt genoeg.

We vinden het doodnormaal dat wegen door de gemeente (want infrastructuur) worden aangelegd. De weg vormt een degelijke basis waar iedereen gebruik van kan maken. Daaroverheen rijden auto’s waarmee allerlei goederen getransporteerd kunnen worden.

Een glasvezelnet werkt net zo. We hebben ondergronds een glasvezelnet dat voor elke dienstenleverancier beschikbaar kan zijn en die daarover pakketjes als TV, telefonie of internet kan transporteren. Dat glasvezelnet is voor iedereen gelijk.

Maar omdat aanbieders nu een eigen net aanleggen, kost dat minstens twee keer zoveel als een enkel net. Gebruik maken van elkaars net betekent dat de doorberekende kosten aan de gebruiker met meer dan de helft omlaag kunnen. Daarnaast voorkomt dat het extra openbreken van een straat. Ook daar betaalt uiteindelijk de burger in uw gemeente de kosten.

Gebruik maken van elkaars net betekent dat de doorberekende kosten aan de gebruiker met meer dan de helft omlaag kunnen

In de Telecom wet staan rechten en plichten beschreven. Voor aanleg van telecomnetwerken wordt veelal gerefereerd aan het graafrecht (art 5.1). Het graafrecht is echter niet onbeperkt. Het kan door de gemeente worden beperkt, mits de dienstverlener zijn diensten over de bestaande infrastructuur kan realiseren. In de praktijk kan de gemeente daarmee bij de aanleg anticiperen op toekomstig gebruik. De toelichting op de telecomwet geeft aan dat B&W instructies kan geven over aanleg en verplichten gebruik te maken van aanwezige voorzieningen.

De plaatselijke overheid kan dus regulerend optreden. Dat gebeurt her en der ook al. De gemeente hoeft niet persé zelf aan te leggen, maar kan dat door een door haar aangewezen ‘nutsbedrijf’ laten doen.

Internet is inmiddels een eerste levensbehoefte. Glasvezel is daarvoor onmisbaar en moet daarom tegen zo laag mogelijke kosten voor iedereen als infrastructuur beschikbaar zijn. Alle dienstverleners, bijv. Ziggo, KPN of Delta, kunnen daarvan gebruik maken. Als ze zeggen dat dat niet zo is, willen ze niet. (monopolievorming?) Voor de gebruiker kunnen alle dienstverleners over dezelfde aansluiting; overstappen wordt eenvoudiger. En er is minder inzet van grondstoffen. En last but not least: de kosten voor gebruikers kunnen met minimaal € 10,- per maand omlaag.

Tijd voor gemeentebesturen om in actie te komen.

Dick Kaas, openbaar bestuurder met ervaring in ontwerp, aanleg en beheer glasvezel

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie