ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Hoe SVn meer ruimte voor betaalbaar wonen helpt creëren

Financiële instrumenten die woningbouw versnellen, vernieuwen en betaalbaar houden.

betaalbaar wonen
Beeld: Shutterstock

Gemeenten, ontwikkelaars en woningcorporaties staan voor de uitdaging om meer betaalbare woningen te realiseren. SVn ondersteunt deze ambitie met een aantal financiële instrumenten die woningbouw versnellen, vernieuwen en betaalbaar houden.

Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen (NFBK)

Het NFBK biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om woningen met korting aan te bieden aan starters met een middeninkomen. Die korting kan oplopen tot €70.000. Bij doorverkoop vloeit de korting terug naar het fonds, zodat het opnieuw ingezet kan worden. Het fonds is gericht op nieuwbouw en maakt het mogelijk om woningen betaalbaar aan te bieden.

Transformatiefaciliteit

Voor het herbestemmen van leegstaand vastgoed, zoals kantoren en winkelpanden, biedt SVn de Transformatiefaciliteit. Dit is een financieringsinstrument voor de risicovolle vroege fase van transformatieprojecten. De lening kan gebruikt worden voor de aankoop, sloop of voorbereiding van het project. Tot nu toe zijn via deze regeling al duizenden woningen gerealiseerd, waarvan een groot deel betaalbaar.

Wooncoöperaties

Voor wooncoöperaties is het verkrijgen van volledige financiering vaak lastig. SVn helpt deze groepen met leningen tegen gunstige voorwaarden, zodat hun plannen tóch van de grond komen. In Amsterdam is er bovendien de Stimuleringslening Wooncoöperaties Amsterdam: een speciale regeling van de gemeente, uitgevoerd door SVn. Zo krijgen collectieve wooninitiatieven een concreet financieel steuntje in de rug. Daarnaast wordt gewerkt aan een Nationaal Fonds voor Wooncoöperaties.

Starterslening

De Starterslening helpt huishoudens die nét niet genoeg kunnen lenen voor een koopwoning. Gemeenten kunnen deze regeling inzetten om starters op de woningmarkt te helpen aan een eerste woning. De lening overbrugt het verschil tussen de aankoopprijs en de maximale hypotheek. In de eerste drie jaar betaalt de starter geen rente en aflossing.

Optoppen, splitsen en andere oplossingen

Naast de bestaande regelingen onderzoekt SVn samen met gemeenten en partners hoe innovatieve woonvormen beter gefinancierd kunnen worden. Denk aan:

  • Erfpachtconstructies
    Waarbij grondeigendom losstaat van woningbezit
  • Optoppen
    Het toevoegen van woonlagen op bestaande gebouwen
  • Splitsen
    Het opdelen van grotere woningen in kleinere zelfstandige eenheden

Deze vormen kunnen bijdragen aan de woningbouwopgave, zeker in binnenstedelijke gebieden waar ruimte schaars is. SVn verkent momenteel hoe deze initiatieven financieel ondersteund kunnen worden.

Meer weten?

SVn biedt gemeenten en ontwikkelaars die willen inzetten voor een betere woningmarkt een breed instrumentarium. Op onze site staat meer informatie over financieringsoplossingen voor woningbouw, herontwikkeling en betaalbare koop.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.