Bedrijven schieten nog niks op met Omgevingswet
Invoering van de Omgevingswet leidt nog niet tot een betere gemeentelijke dienstverlening aan bedrijven.

‘De slogan ‘eenvoudig beter’ die werd gebezigd bij de invoering van de Omgevingswet is nu nog niet van toepassing op de realiteit’, aldus de gemeentelijke teams economie die meededen aan een steekproef van de VNG. Dat ligt een beetje aan de bedrijven die bij gemeenten aankloppen, maar vooral aan de gemeenten zelf.
Nog niet
Een van de belangrijkste doelen van de per 1 januari 2024 ingevoerde Omgevingswet was om het initiatiefnemers makkelijker te maken bij het aanvragen van vergunningen. Je hoefde nog maar naar één loket en er zou dan sneller dan voorheen een besluit over volgen. Dat is nog niet zo. ‘Veel is nog onduidelijk en ruimtelijke processen werken nu vertragend in plaats van versnellend’, aldus deelnemende gemeenten aan de steekproef. ‘Dit komt mede ook door een gebrek aan kennis en/of capaciteit bij gemeenten zelf.’
Suggesties
Er is volgens de gemeenten meer capaciteit, kennis en samenwerking nodig om de wet te vertalen in juridische en toepasbare regels, zodat aanvragen en checks op vergunningen beter gaan werken. Ze doen een aantal suggesties om de dienstverlening aan bedrijven te verbeteren.
Meer kennis
Zo zou er bij de teams economie van gemeenten meer kennis moeten zijn over de eisen en voorwaarden waaraan een aanvraag moet voldoen. ‘De meeste teams weten dit niet en moeten dan meteen doorverwijzen naar de afdeling ruimtelijke ordening, terwijl aan de voorkant misschien al veel vragen afgevangen kunnen worden.’
Vergunningcheck
Verder is de vergunningcheck in het Digitaal Stelsel Omgevingswet voor ondernemers en inwoners nog te onduidelijk. Ook zouden gemeenten meer regels moeten durven loslaten (‘Ga uit van vertrouwen’) en de dienstverlening zo moeten inregelen dat er daadwerkelijk één loket voor ondernemers tot stand komt. Daarnaast zouden gemeenten bij grootschaliger initiatieven zo snel mogelijk met initiatiefnemers in gesprek moeten gaan om de haalbaarheid, verwachtingen en mogelijkheden meteen in kaart te brengen en af te stemmen.
Open en transparant
Aan de andere kant mag volgens de gemeenten van ondernemers ook verwacht worden ‘dat ze open en transparant, volledig en onderbouwd een aanvraag indienen’. Daar gaat het ook regelmatig mis. Het is volgens de teams economie een ‘kwestie van opvoeden’ en blijvende voorlichting aan ondernemers.
Samenwerking
Volgens de gemeenten is de regionale samenwerking sinds de invoering van de Omgevingswet gelijk gebleven. ‘Wel zijn er signalen dat partijen meer bij elkaar komen in het opstellen van omgevingsvisies. Provincie en gemeenten voeren gesprekken en houden elkaar op de hoogte van belangrijke gebiedsoverstijgende ontwikkelingen.’
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Ruimtelijkeplannen.nl was juist de oude website voor bestemmingsplannen etc. en werkte juist heel fijn. Sinds de Omgevingswet is ruimtelijkeplannen.nl helaas opgedoekt en moest het opgaan in het Omgevingsloket in ''regels op de kaart'', wat weer voor geen meter werkt.