Advertentie
juridisch / Nieuws

Zorginstelling hoeft 1,2 miljoen niet terug te betalen aan gemeenten

Het was nooit de bedoeling dat het autismecentrum elke maand het minimum aantal uren begeleiding moest geven, stelt de rechter.

16 oktober 2024
rechtbank Den Bosch
De rechtbank in Den BoschANP/Eugene Winthagen

Het Regionaal Autisme Centrum (RAC) in Helmond hoeft geen geld terug te geven voor eventuele te hoge declaraties die eerder zijn ingediend. Dat bepaalt de rechtbank Oost-Brabant. Zes Brabantse gemeenten eisten een totaalbedrag van ruim 1,2 miljoen euro.

Senior adviseur Wonen

BMC
Senior adviseur Wonen

Interim Teammanager Ruimtelijk Domein

JS Consultancy
Interim Teammanager Ruimtelijk Domein

Vast bedrag

Gemeenten in de regio Helmond maakten in december 2016 afspraken met het RAC over het leveren van begeleiding. Iedere cliënt krijgt een indicatie met een minimum en maximum aantal uren, een zogeheten bandbreedte. De gemeenten betalen per maand een standaardtarief dat hoort bij de geïndiceerde bandbreedte.

Claim

Volgens de gemeenten is de afspraak dat het RAC binnen de bandbreedte maatwerk moet leveren. De aanbieder mag niet minder uren zorg leveren dan het minimum aantal dat in de opdracht van een cliënt staat. Dit is in 2018 en 2019 bij veel cliënten echter wel gebeurd. Daarom eisten de gemeenten flinke bedragen. Helmond claimde ruim 1.000.000 euro, Asten 77.000 euro, Deurne 73.000 euro, Gemert-Bakel 40.000 euro, en Laarbeek en Someren samen 24.000 euro.

Financiering

Het autismecentrum zegt dat de overeenkomst niet verplicht om het minimum aantal uren begeleiding te geven. Er wordt bovendien niet gedeclareerd op basis van uren, betoogt de instelling. De aanbieder moet vooraf bepaalde resultaten behalen, en de kwaliteits- en controle-eisen richten zich alleen op het toetsen van die bepalingen. De financiering is daarop afgestemd. De zorgorganisatie wil de vermeend te veel betaalde uren dan ook niet terugbetalen.

Niet concreet

De rechtbank in Den Bosch stelt dat het voor de gemeenten nooit de bedoeling was dat het RAC elke maand het minimum aantal uren begeleiding moest geven. Dit was dus ‘geen harde contractuele verplichting’, aldus de rechter.  De instelling moet wel met de gemeenten overleggen als het nodig is om de indicatie van een cliënt ‘op- of af te schalen’. Dit geldt alleen als de zorginzet gedurende een bepaalde periode buiten de bandbreedte valt. Maar de gemeenten hebben niet concreet aangegeven hoe lang die periode dan is. Ook bij de vorderingen van de lokale overheden is hier geen rekening mee gehouden. 

Tarief

Daarnaast speelt het geautomatiseerde betalingssysteem van de declaraties een rol. Zolang de indicatie niet is aangepast, is het voor de instelling onmogelijk om een ander tarief te declareren. ‘Zelfs niet als feitelijk meer of minder uren zijn geleverd dan de indicatie aangeeft als minimum of maximum’, merkt de rechtbank op. Zodoende is de vordering van de gemeenten afgewezen en hoeft het RAC niets terug te betalen.

De gemeente Helmond laat nog weten of zij met de andere eisers in hoger beroep gaat.  

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
In het contract zou sprake zijn van een maximum bandbreedte en een minimum bandbreedte. In dergelijke situaties is het niet ongebruikelijk om
-naast overschrijding van de maximale bandbreedte- ook onderschrijding van de minimale bandbreedte toe te staan.
Dit lijkt zeker niet onlogisch als hierover in een contract niets is geregeld.

Advertentie