Zorgaanbieder hoeft gemeenten niet terug te betalen
De aanbieder heeft geen contract meer met de Noord-Hollandse gemeenten.
Zeven gemeenten uit de regio’s IJmond en Kennemerland eisten bijna 1 miljoen euro van Praktijk Irene Heim. De Wmo- en jeugdhulp-aanbieder zou bewust onterechte zorgdeclaraties hebben ingediend. Daarbij zou zij zich schuldig hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte. De rechtbank Noord-Holland wijst echter alle vorderingen af.
Het gaat om de gemeenten Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Heemskerk, Heemstede, Velsen en Zandvoort. Zij menen dat Praktijk Irene Heim van 2018 tot en met 2021 niet-gecontracteerde zorg verleende. Daarnaast zouden er facturen zijn verstuurd voor tijd die niet rechtstreeks aan de zorg voor de cliënt is besteed. Ook zijn er dossiers waarin de verslaglegging volgens de gemeenten onvoldoende is. De aanbieder zou bewust onterechte zorgdeclaraties hebben ingediend, en zou zich schuldig hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte.
Eis
De Noord-Hollandse gemeenten eisten gezamenlijk 969.914 euro. Een deel (93.000 euro) is gereserveerd voor de gemaakte onderzoekskosten van Kempos. Dit bedrijf exploiteert een bureau dat voor de gemeenten een fraudeonderzoek heeft uitgevoerd.
Nagelaten
De rechtbank Noord-Holland wijst echter alle vorderingen af. Zij stelt dat de gemeenten hun claims vooral baseren op het Kempos-rapport, dat in opdracht van hen is opgesteld. In dat onderzoek heeft Kempos nagelaten de toelichting van de aanbieder mee te nemen. In een bijlage is daarop ‘in het geheel niet gereageerd’, constateert de rechter in Haarlem.
Onjuist
Praktijk Irene Heim had vele bezwaren tegen de totstandkoming en de conclusies van het onderzoeksrapport. Zo analyseerde Kempos de jaarrekeningen van de aanbieder, en concludeerde vervolgens dat het aantal directe uren per fte uitzonderlijk hoog is. Maar dat is onjuist, zegt de instelling. De berekeningen van Kempos zijn alleen gebaseerd op de (relatief lage) tarieven van de gemeenten, terwijl deze tijdens het onderzoek slechts 30 tot 40 procent van de omzet uitmaakten. Ook is gerekend met een onjuist aantal fte’s, aldus Praktijk Irene Heim. Omdat de gemeenten hierop niet meer hebben gereageerd, gaat de rechtbank voorbij aan hun betoog.
Geen reactie
Bovendien is volgens de aanbieder wel degelijk de gecontracteerde zorg geleverd, en is uitsluitend direct cliëntgebonden tijd gefactureerd. En ook op dit punt blijft het vanuit de kant van de gemeenten stil. Omdat zij ‘niet of nauwelijks’ op de bezwaren tegen het Kempos-rapport hebben gereageerd, hebben de gemeenten hun ‘stelplicht’ niet nageleefd. Dit verplicht eisende partijen om de feiten en omstandigheden te noemen waarop hun vordering is gebaseerd. De rechtbank wijst daarom alle vorderingen van de gemeenten af.
Aanbesteding
De gemeente Heemskerk laat namens de zeven gemeenten weten niet in hoger beroep te gaan. ‘De keuze is gemaakt om publiek geld in te zetten voor het doel waarvoor het bedoeld is, namelijk jeugdhulp, en niet voor een juridische procedure met een onzekere uitkomst’, zegt communicatieadviseur Inge Dudink. Wat volgens haar meespeelt is dat de aanbieder zich niet heeft ingeschreven op de onlangs afgeronde aanbesteding. Zodoende heeft de partij geen contract meer met de Noord-Hollandse gemeenten.
Bedrijfswinst
In het najaar van 2021 publiceerde journalistiek onderzoeksplatform Follow the Money een kritisch artikel over Praktijk Irene Heim. Daarin staat dat de aanbieder van 2017 tot en met 2019 een bedrijfswinst van 1.184.942 euro behaalde, ongeveer 50 procent van de omzet. Niet veel later stuurde het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ) een ‘melding vermoeden van zorgfraude’. Bij deze melding is een verslag toegevoegd van gesprekken tussen een toezichthouder en een anonieme ex-medewerkster. In het verslag zegt ze dat haar oude werkgever stelselmatig meer uren opgaf dan er daadwerkelijk zorg werd verleend, en behandelingen aanbood terwijl alleen begeleiding was goedgekeurd. In september 2022 maakte Heemskerk met de andere gemeenten bekend dat er een fraudeonderzoek zou plaatsvinden: het uiteindelijke Kempos-rapport.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.