Advertentie
carrière / Nieuws

Manifest: zet jongere op verkiesbare plek

De huidige Tweede Kamer telt maar vijf leden die dertig jaar of jonger zijn. Stichting Stem op een Jongere wil daar verandering in brengen.

31 augustus 2023
jongepolitici_shutterstock_1069150514
Shutterstock

De leegloop van de Tweede Kamer biedt een uitgelezen kans om jonge mensen in het parlement te kiezen. Politieke partijen moeten dan wel jonge kandidaten op een verkiesbare plek zetten. Dat laatste is de strekking van een donderdag gepubliceerd manifest van Stichting Stem op een Jongere. Jongeren zijn namelijk ‘structureel ondervertegenwoordigd in alle lagen van de politiek, van de gemeenteraden tot het Europees Parlement’.

Senior Projectleider Openbare Ruimte

JS Consultancy
Senior Projectleider Openbare Ruimte

Teamleider Ruimtelijke Ontwikkeling

Gemeente Emmen
Teamleider Ruimtelijke Ontwikkeling

Toekomstbestendige politiek

Het manifest stelt vast dat de huidige Tweede Kamer maar vijf leden telt die dertig jaar of jonger zijn. Dat zijn Habtamu de Hoop (25, PvdA), Julian Bushoff (26, PvdA), Harmen Krul (29, CDA), Kauthar Bouchallikh (GroenLinks) en Freek Jansen (FvD). Dit beperkte aantal zou het voeren van toekomstbestendige politiek belemmeren. ‘Jongeren hebben een uniek en belangrijk perspectief op onderwerpen als onderwijs, klimaatbeleid en de arbeidsmarkt. Wij staan klaar om dat perspectief te vertegenwoordigen in de Kamer’, aldus de stichting die jongeren oproept hun stem te laten horen.

Eerlijke vertegenwoordiging

Deze nieuwe generatie politici staat op voor eerlijk en rechtvaardig beleid voor nu en later, staat in het manifest dat is ondertekend door verschillende politieke jongerenorganisaties: BBB Jong, CDJA, Jonge Democraten (D66), DWARS (GroenLinks), PerspectieF (ChristenUnie), PINK! (Partij voor de Dieren) en Violet NL (Volt). ‘Een nieuwe generatie politici staat klaar met frisse, constructieve en ambitieuze ideeën om Nederland beter, mooier en eerlijker te maken. Geef ons dan ook een kans op eerlijke vertegenwoordiging in ons Parlement!’, meldt het LinkedIn-bericht.

Kritische vragen stellen

Momenteel schrijven politieke partijen hun verkiezingsprogramma en stellen zij hun kandidatenlijst samen. Dat is niet alleen het moment voor jongeren politici in de partij om invloed uit te oefenen op het programma, maar ook om op een verkiesbare plek te komen. Volgens het manifest kunnen politieke partijen laten zien dat ze de toekomst serieus nemen door ‘gekwalificeerde jongere kandidaten’ op een verkiesbare plek te zetten. ‘Geef ons een kans om kritische vragen te stellen, beleid te controleren en nieuwe ideeën aan te dragen. Fris, constructief en ambitieus. Zo gaan we aan de slag.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Bakker
We zijn allemaal jong geweest en daarom weten we dat dit een zeer slecht idee is. Constructief is in deze een verzinsel want ze schermen toch zo met dat afwijkende perspectief. Dat willen ze dus doordrukken. Dat is het tegenovergestelde van constructief.
Hielco Wiersma
Je kunt geen jongeren op kieslijsten zetten omdat daarop per se een jongere moet staan. Alles in bestuursorganen draait om kwaliteit.
Een mengeling van alle geslachten, leeftijdscategorieën en ervaring zou de voorkeur moeten hebben.
Advertentie