Advertentie
carrière / Nieuws

‘Betere bescherming op werkvloer nodig’

Vakbond FNV wil dat de Tweede Kamer het verdrag over grensoverschrijdend gedrag niet alleen goedkeurt, maar de wet daadwerkelijk aanpast.

27 juni 2024
Grensoverschrijdend-gedrag.jpg

Het demissionaire kabinet mag dan onlangs, vijf jaar na dato, het VN-verdrag ‘Geweld en intimidatie in de wereld van werk’ hebben geratificeerd, de wet wordt daarmee nog niet aangepast. Dat stipt vakbond FNV aan. De Tweede Kamer zou die handschoen alsnog op moeten pakken om de werkvloer veiliger te maken, want dat is volgens de vakbond hard nodig.

WMO Consulent

BMC
WMO Consulent

Medior/ Senior (Beleids-)Adviseur Sociaal Domein (28-40 uur)

Yacht
Medior/ Senior (Beleids-)Adviseur Sociaal Domein (28-40 uur)

Plank misgeslagen

Uit een eigen peiling blijkt dat werkenden in Nederland betere bescherming nodig hebben tegen grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, online, op bedrijfsuitjes en tijdens woon-werkverkeer, schrijft vakbond FNV. Maar de vakbond wijst er ook op dat dit een gevolg is van het kabinetsbesluit om het VN-verdrag ‘Geweld en intimidatie in de wereld van werk’ te ratificeren, zonder het beleid te willen aanpassen. Volgens de vakbond slaat de demissionaire minister van SZW hiermee ‘de plank mis’ en zal de wet niet voldoen aan de eisen in het verdrag, ‘waardoor kansen op een veiliger werkvloer worden gemist’.

Afgestemd op mannen

‘Als er iets blijkt uit de recente schandalen rond The Voice, de problemen op het ministerie van VWS en het onderzoek dat FNV Overheid vorige week naar buiten bracht, dan is het dat we onze zaken allesbehalve op orde hebben’, zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong. ‘De huidige Arbowet, het strafrecht en het burgerlijk recht beschermen vrouwen onvoldoende tegen seksueel geweld. De wetten zijn afgestemd op mannen.’

Juist in gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag lopen mensen nog jaren met de psychische littekens rond

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong

Verplichte gedragscode

Met enkele concrete voorstellen hoopt de vakbond de Tweede Kamer zover te krijgen om de handschoen op te pakken die het demissionaire kabinet heeft laten liggen. Er zou een aanpassing moeten komen van de Arbowet zodat werkgevers verplicht worden een gedragscode te hebben tegen grensoverschrijdend gedrag met een definitie van dat gedrag, sancties en meldmogelijkheden. In het strafrecht zou seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens het uitoefenen van een functie of in bedrijfsverband expliciet strafbaar moeten worden gesteld, ongeacht waar het plaatsvindt. En in het Burgerlijk Wetboek zou een verbod moeten komen op zwijgbedingen in geval van intimidatie en seksuele intimidatie.

Voorkomen van leed

Om een veilige werkomgeving voor iedereen te waarborgen, is het volgens Jong tijd voor concrete maatregelen. ‘In Nederland denken we dat dit goed geregeld is, maar dat is niet zo.’ Volgens Jong bevestigt de eigen enquête dat mensen niet goed beschermd zijn. Verder noemt ze het ‘niet meer van deze tijd’ dat op het ministerie van SZW de overtuiging leeft dat Nederland ‘het strafrecht’ heeft als preventie tegen grensoverschrijdend gedrag op bedrijfsuitjes en tijdens woon-werkverkeer. ‘Juist in gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag lopen mensen nog jaren met de psychische littekens rond. De focus moet dus liggen op het voorkomen van al dat leed. Dat zouden we in 2024 toch moeten beseffen.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie