Akkoord over cao gemeenten: ruim 7,5 procent erbij
De FNV is niet tevreden en vindt de loonstijging te mager. Wel is de vakbond blij met de stijging van het minimumloon naar 16 euro.

VNG, WSGO, FNV Overheid, CNV Overheid en CMHF Overheid hebben een akkoord bereikt over de nieuwe cao gemeenten en over de cao Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties. De salarissen van 220.000 gemeentemedewerkers gaan in 2 jaar met gemiddeld 7,64% omhoog.
'Niet alles gelukt'
Het resultaat volgt op een eindbod dat de VNG donderdag 17 april heeft neergelegd bij de bonden. Marieke Manschot, bestuurder FNV Overheid: ‘We leggen dit als zogeheten eindbod op loon voor aan onze leden. We hebben er zoveel mogelijk uitgehaald maar niet alles is gelukt.’
Loonbod
De onderhandelende partijen lagen dan ook best ver uit elkaar. Zo deed de VNG in januari een loonbod van 5,6 procent. De vakbonden kwamen vervolgens met een tegenbod van maar liefst 9 procent. De Utrechtse wethouder Rachel Streefland, voorzitter van de onderhandelingsdelegatie van de werkgevers, vertelde Binnenlands Bestuur vervolgens dat gemeenten nogal schrokken van dit tegenbod.
7,64 procent
Uiteindelijk zijn de partijen in het midden uitgekomen en kunnen gemeenteambtenaren een loonstijging van gemiddeld 7,64 procent tegemoetzien de komende twee jaar. Die stijging vindt plaats in stapjes. Vanaf 1 april 2025 stijgen de lonen met 2 procent. De laatste verhoging van 1,6 procent vindt plaats op 1 januari 2027.
FNV ontevreden
De FNV geeft aan niet blij te zijn met de mate van loonsverhoging die is afgesproken. De VNG lijkt ook te erkennen dat de loonstijging niet heel genereus is. 'Het eindresultaat moet worden gelezen tegen de achtergrond van de financieel moeilijke tijden die de sector gemeenten tegemoet gaat', aldus de vereniging op haar website. 'In 2026 krijgen gemeenten een flinke korting te verwerken op het gemeentefonds.'
Andere afspraken
Een ander resultaat is de verhoging van het minimumloon voor gemeenteambtenaren naar 16 euro per uur. De toelage voor onregelmatige diensten gaat daarnaast omhoog met 35 procent in weekenden en op feestdagen. Werknemers hoeven vanaf 55 jaar geen nachtdiensten meer te draaien. Ook wordt in de nieuwe cao vastgelegd dat ambtenaren een deel van hun keuzebudget jaarlijks mogen gebruiken om hun studieschuld af te lossen.
Deze loonsverhoging is niet in lijn met de realiteit, en al helemaal niet met de inzet van de vakbonden. Dat een dergelijke schamele verhoging als ‘niet heel genereus’ wordt omschreven, zegt eigenlijk alles – een kandidaat voor understatement van het jaar.
Ik hoop oprecht dat de resterende vakbondsleden hun stem gebruiken om dit af te wijzen. Mijn eerste bezuinigingsmaatregel is inmiddels genomen: mijn lidmaatschap is opgezegd.