Advertentie

Ogen open voor signalen van mensenhandel

Gemeenten kunnen een toolkit downloaden om hun medewerkers en inwoners bewust te maken van de diverse vormen en signalen van mensenhandel.

07 oktober 2024
Meisje op bed
Shutterstock

Gemeenten kunnen de landelijke campagne ‘Onze ogen op mensenhandel’ die op de Europese Dag tegen Mensenhandel (18 oktober) van start gaat, gebruiken om medewerkers en inwoners bewust te maken van diverse vormen en signalen van mensenhandel. Hiervoor kunnen gemeenten, net als particulieren, gebruik maken van een toolkit met communicatiemiddelen.

Senior Manager Talent Acquisition Center BMC Uitvoering

BMC
Senior Manager Talent Acquisition Center BMC Uitvoering

Strateeg Bereikbaar

Provincie Zuid-Holland
Strateeg Bereikbaar

Herkennen uitbuiting

De campagne wordt mogelijk gemaakt door onder meer de VNG en het ministerie van Justitie en Veiligheid. De toolkit is te vinden op de speciale campagnesite met daarop ook video's over het herkennen van seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting en criminele uitbuiting. Onder ‘mensenhandel’ wordt onder andere verstaan: het werven, vervoeren, overbrengen, opnemen of huisvesten van een persoon, met het doel die persoon uit te buiten. Slachtoffers hebben vaak te maken met dwang, geweld en misleiding, wat het vaak erg lastig maakt om zelf uit de situatie te stappen, valt te lezen.

Trainingen en workshops

Mensenhandel is niet altijd even zichtbaar, dus is het belangrijk om de ogen open te houden voor signalen en die te melden. Door samen signalen beter op te merken, kunnen we mensenhandel aanpakken, aldus de initiatiefnemers. Deze campagne richt zich dan ook op bewustwording en het vergroten van de herkenning van signalen, zodat meer mensen leren hoe ze mogelijke slachtoffers kunnen helpen. Komende week zijn er activiteiten, zoals voorlichtingsbijeenkomsten, workshops en trainingen, waarin mensen leren hoe ze signalen van mensenhandel kunnen herkennen en melden.

Signalen van uitbuiting

Op de video’s op de campagnewebsite zijn ook signalen van seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting en criminele uitbuiting te vinden. Bij seksuele uitbuiting zijn bijvoorbeeld signalen: schoolverzuim, twee telefoons en verandering van gedrag, uiterlijk en kleding. Bij arbeidsuitbuiting gaat het bijvoorbeeld om structureel veel te lange werkdagen, gevaarlijk werk moeten doen zonder beschermende middelen en voor woonruimte afhankelijk zijn van de werkgever. Signalen van criminele uitbuiting zijn: luxe artikelen, dure kleding of veel cash geld hebben, meer geld uitgeven dan op basis van een (bij)baan verwacht mag worden en contact met mensen die crimineel gedrag vertonen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie