bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Amsterdamse rijksmonumenten isoleren met natuurlijke materialen

4,5 miljoen euro subsidie uit Europa.

Beeld: Gemeente Amsterdam
Beeld: Gemeente Amsterdam

Amsterdam ontvangt een Europese subsidie van 4,5 miljoen euro voor het isoleren met natuurlijke materialen van twee historische locaties: 556 sociale woningen in de Spaarndammerbuurt en de Centrale Markthal in Amsterdam West.

De subsidie is gegeven aan het project LIFE BIOMATINE. Het project heeft als doel om samen met projectpartners te laten zien dat ‘biobased’ isolatiematerialen geschikt zijn om zelfs historische, sociale woningen en monumenten te verduurzamen. Het project is een initiatief van de gemeente Amsterdam.

Impact van biobased isoleren

De bewoners en gebruikers van de twee gebouwen hebben te maken met een hoge energierekening en een slecht 'binnenklimaat'.

Biobased isolatie biedt bewoners veel voordelen. Het zorgt voor een betere luchtvochtigheid, waardoor de verwarming in de winter lager kan. Ook draagt het bij aan een stabiel binnenklimaat, waarbij huizen in de winter warmer en in de zomer koeler blijven, wat hittestress vermindert. Daarnaast is biobased isolatie vrij van schadelijke chemicaliën en reguleert het vocht, wat zorgt voor een meer comfortabele en gezondere leefomgeving. Vooral mensen met allergieën en ademhalingsproblemen profiteren hiervan.

Voor aannemers en uitvoerders is het werken met materialen van natuurlijke oorsprong prettiger en gezonder. Daarbij slaan biobased materialen tijdens hun hele levensduur CO₂ op, in tegenstelling tot traditionele isolatiematerialen die bij de productie en transport een aanzienlijke CO₂-uitstoot veroorzaken.

Spaarndammerbuurt
Spaarndammerbuurt | Beeld: Gemeente Amsterdam

Berekende impact

Specifiek in dit project wordt door het gebruik van 2.500 m3 biobased materialen de uitstoot van 350.000 kg CO₂ vermeden ten opzichte van fossiele materialen. Dit is evenveel als de uitstoot van een gemiddeld gezin in 35 jaar. Bij de woningen in de Spaarndammerbuurt wordt het energieverbruik (2,5 miljoen kWh/jaar) en de CO₂-uitstoot voor verwarming (ruim 450.000 kg CO₂/jaar) verminderd. En dankzij het verbeterde energielabel worden de stookkosten voor de 1.391 bewoners lager. 

Nationale Aanpak Biobased Bouwen

Biobased isolatiematerialen worden onder andere gemaakt van agrarische reststromen zoals vlas, hennep en houtvezel. Het verbouwen van deze grondstoffen geeft regionale boeren een aantrekkelijk en alternatief verdienmodel. Zo groeien stro (reststroom uit graan), hennep en houtvezel snel en onder diverse omstandigheden. Amsterdam is daarom ook partner in de Nationale Aanpak Biobased Bouwen. Samen met woningbouwcorporaties en de markthal ondersteunt de gemeente de vraag naar biobased isolatie, wat zowel boeren in de landbouwtransitie ondersteunt als de bouw verduurzaamt. 

EU subsidieprogramma 

De subsidie komt uit het LIFE and Environment programma van de Europese Commissie. Dit programma steunt initiatieven op het gebied van natuur en biodiversiteit, circulaire economie, klimaatadaptatie en energietransitie. 

Projectpartners

Gemeente Amsterdam werkt samen met woningcorporatie Lieven DeKey, beheerder van monumentale panden Stichting BOEi en experts op het gebied van isolatie met natuurlijke materialen, zoals De Groene Grachten en Building Balance om samen de circulaire transitie in de bouwsector te versnellen en op te schalen. Kijk hier voor meer informatie.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.