Amsterdam wil delen en lenen vanzelfsprekender maken
Gemeente zet volgende stap door aansluiting bij ShaRepair.
Gemeente Amsterdam sluit zich aan bij onderzoeksproject ShaRepair. Samen met onderzoeks- en onderwijsinstituten test de gemeente in living labs nieuwe ideeën, producten en diensten om Amsterdammers meer te laten delen en repareren. Strategisch adviseur Danka Oosterhof ziet volop kansen én momentum.
ShaRepair is een NWO-project en onderdeel van de Kennis-en Innovatieagenda Circulaire Economie. ShaRepair wil meer mensen stimuleren om elektronica en kleding te delen of te repareren. Hierbij richten ze zich op mensen met uiteenlopende achtergronden en levensstijlen. De gemeente en haar partners richten zich daarbij op drie gebieden:
- Digitale tools
Het ontwikkelen van apps en online platforms die de toegangseconomie dichterbij brengt en het makkelijk maakt om deel en reparatie voorzieningen te vinden of te organiseren. - Fysieke ruimtes
Het identificeren van plekken waar mensen samen kunnen komen om te repareren, zoals repair cafés. - Bewustwording
Het informeren van mensen over de voordelen van repareren en delen, en hoe ze hier zelf aan kunnen bijdragen.
Living labs
Het AMS Institute coördineert drie bijbehorende praktijkgerichte living labs. Zo wordt in het eerste living lab het netwerk van stedelijke reparatiediensten voor Amsterdammers in kaart gebracht en onderzocht hoe dat versterkt kan worden. Reparatiediensten in de stad stimuleren en opschalen is een onderdeel van onze Uitvoeringsagenda Circulaire Economie 2023-2026.
Hoger op de R-ladder
Vanwege de klimaatimpact van de aanschaf van nieuwe spullen, staan repareren en delen hoog op de R-ladder. De R-ladder is een model dat verschillende stappen laat zien om duurzamer met grondstoffen om te gaan, van re-fuse tot re-cycling. Door meer te delen en te repareren versnellen we de circulaire transitie, waarbij gebruikte grondstoffen blijven bestaan in een gesloten kringloop.
Veranderen mét de stad
Volgens Danka Oosterhof, strategisch beleidsadviseur Circulaire Economie voor de gemeente Amsterdam, kan de gemeente dankzij ShaRepair een belangrijke bijdrage leveren aan de normalisering van lenen en repareren. ‘De living labs zijn enorm waardevol en interessant omdat we de doelgroep erbij betrekken. Dat levert inzichten op waar de gemeente op kan inspelen en zo systeemverandering in gang kan zetten.’
Systeemverandering door innovatie
Systeemverandering is precies wat nú nodig is, benadrukt Oosterhof. En innovatie speelt daar een sleutelrol. Daarom geeft de gemeente meer ruimte aan circulaire en impact gedreven ondernemers en goede informatievoorzieningen en ondersteuningsprogramma’s.
Met ShaRepair hopen we ook aan de normalisering van circulaire gedragingen zoals repareren en delen te werken."
Momentum
Volgens Oosterhof hebben belanghebbenden op dit moment een helpend momentum vanwege de nieuwe Europese interventies.’ Denk aan de Europese ‘Ecodesign’ en de ‘right to repair’ richtlijn waardoor in 2025 een reparatiescore op producten moet staan. Ook worden er dan eisen gesteld aan reparatiemogelijkheden waar fabrikanten zich aan moeten gaan houden. Het is een opgave, maar uiteindelijk moet het delen en repareren van spullen voor iedereen weer normaal worden,’ zegt Oosterhof. ‘Door het laagdrempeliger te maken en de samenwerking te zoeken met ondernemers en maatschappelijke initiatieven in de stad hopen we met ShaRepair het gat te kunnen dichten.’
Meer informatie
Meer weten over onze doelen en samenwerking binnen ShaRepair? Lees dan het artikel van onze partner AMS Institute.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.