Amsterdamse organisaties gaan voor gezonder duurzamer menu
‘Samen eten we Amsterdam gezond, duurzaam en eerlijk’

Twaalf grote Amsterdamse organisaties, waaronder de gemeente Amsterdam, hebben hun handtekening gezet onder het convenant ‘Samen eten we Amsterdam gezond, duurzaam en eerlijk’. Het is een belangrijke stap in de gezamenlijke ambitie om het voedselsysteem in en rond Amsterdam te verbeteren. En het voedselaanbod in de eigen organisaties structureel gezonder en duurzamer te maken.
Grote impact, grote verantwoordelijkheid
De gemeente Amsterdam serveert samen met de andere organisaties minimaal 35.000 maaltijden per dag - van ontbijt tot lunch en diner. Dat gebeurt op allerlei plekken in de stad: van ziekenhuizen en verpleeghuizen, tot kantines van universiteiten, in onze gemeentelijke locaties en in bibliotheken. Met zoveel maaltijden komt ook een grote verantwoordelijkheid.
Wethouder Zita Pels (Duurzaamheid) die het convenant namens de gemeente Amsterdam tekent: “We willen een voedselaanbod dat beter is voor onze gezondheid, minder belastend is voor het milieu en eerlijk is voor zowel boeren als consumenten. Door samen te werken en duidelijke richtlijnen af te spreken met inkopers, leveranciers en producenten, zetten we een grote stap in de goede richting.”
De andere partijen die het convenant ondertekenen zijn: Amsta, Amstelring, Amsterdam UMC, Arkin, BovenIJ ziekenhuis, Cordaan, gemeente Amsterdam, Green Business Club Zuidas, GVB, Openbare Bibliotheek Amsterdam, Universiteit van Amsterdam & Hogeschool van Amsterdam en Vrije Universiteit Amsterdam.
De ambities
De gezamenlijke ambitie is om een voedselomgeving te creëren waarin de gezonde en duurzame keuze de meest logische is. De ondertekenaars willen in 2030 dat:
- Minimaal 60% van de geserveerde eiwitten in de organisatie plantaardig moet zijn.
- 80% van het voedsel voldoet aan de voedingsnormen van het Voedingscentrum.
- Minimaal 25% van het ingekochte voedsel biologisch is.
- Voedselverspilling is gehalveerd ten opzichte van 2015.
Het initiatief voor het convenant is genomen door de gemeente Amsterdam en wordt gefaciliteerd door het EU-project FoodCLIC. Partners van FoodCLIC zijn naast de gemeente Amsterdam ook de Vrije Universiteit (Athena Instituut) en het netwerk Voedsel Verbindt.
Bekijk hier het convenant dat vandaag wordt getekend.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.