bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Ondersteuning ‘circulair ondernemen’ voor Amsterdams MKB

Gemeente in transitie naar volledig circulaire economie in 2050.

Jort van Aken en Danka Oosterhof.
Jort van Aken en Danka Oosterhof |Beeld: Gemeente Amsterdam.

Een volledig circulaire economie in Amsterdam in 2050; dat lijkt (soms) ver weg te liggen. Het verminderen van grondstoffengebruik, het verlengen van de levensduur van producten en het ontwikkelen van circulaire bedrijfsplannen en verdienmodellen zijn daarin belangrijke en ingewikkelde stappen. Om dit te realiseren zijn Amsterdamse ondernemers van groot belang. De ondernemersaanpak van de gemeente Amsterdam steunt de koplopers in hun circulaire missie en andere ondernemers bij het zetten van de eerste stappen.

Circulaire missie

De gemeente Amsterdam is zich bewust van haar invloed, óók op het gebied van de circulaire transitie. Jort van Aken en Danka Oosterhof, beiden beleidsadviseur circulaire economie bij de gemeente, werken aan de ondernemersaanpak. In deze aanpak krijgen ondernemers ondersteuning voor de circulaire opgave van de stad. “We hebben beperkt de tijd om de transitie door te maken naar een circulaire economie, het moet nu gebeuren. Gelukkig zien veel ondernemers dat er verandering nodig is, maar ze weten niet altijd waar ze moeten beginnen of hebben het geld, de tijd of de kennis niet”, vertelt Van Aken. Precies dat is waar de ondernemersaanpak van team circulaire economie aan werkt. “Het is onze missie binnen de gemeente Amsterdam om de ondernemers die al circulair actief zijn óf hierin geïnteresseerd zijn de handvatten te bieden om wel zélf die positieve impact te kunnen maken die bij hun bedrijf past”, vertelt Oosterhof.

Zien, waarderen en horen

Team circulaire economie gelooft in de eigen kracht van de stad. Oosterhof: “Als gemeente kun je veel betekenen voor je ondernemers. Ze moeten zich vooral gesteund voelen en niet tegengewerkt.” Onder andere het eerste Amsterdamse circulaire ondernemersdiner is hier een goed voorbeeld van. Met dit diner werden ondernemers die zich inzetten voor een circulaire stad gewaardeerd, verbonden met elkaar, maar óók gevraagd om hun input te geven.

Amsterdamse circulaire ondernemersdiner.
Diner Amsterdamse circulaire ondernemers| Beeld: Gemeente Amsterdam.

Door in gesprek te blijven gaan met ondernemers, blijft de focus helder en werkt de gemeente Amsterdam vanuit de behoefte van de ondernemers. “Met de input van de ondernemers bepalen we waar onze aandacht goed zit en waar meer aandacht nodig is. De input van het diner hebben we kunnen koppelen aan bestaande, maar ook nieuwe thema’s van onze ondernemersaanpak,” vertelt Oosterhof.

Thema’s

Op basis van de behoeften van de ondernemers vinden de volgende thema’s gehoor in de circulaire ondernemersaanpak: financiering, fysieke ruimte, creëren van marktvraag, ontsluiting en ontwikkeling van kennis, verzorging van zichtbaarheid en ontwikkeling van de arbeidsmarkt.

Gebrek aan fysieke ruimte is een belangrijk thema voor ondernemers. Op dit moment wordt er door team circulair gewerkt aan een circulaire textielhub om fysieke ruimte voor circulaire textiel ondernemers te creëren. De circulaire hub is een fysieke ruimte waar de circulaire keten samenkomt. Ook is er een verkenning gestart naar een programma van eisen voor een circulair clubhuis. In dit clubhuis kan bijvoorbeeld ook ruimte komen voor een innovatief laboratorium.

Veel aandacht gaat ook naar het financiële thema. Er lopen verschillende programma's om ondernemers steun te bieden zoals het ‘PIM-NH programma’. “Dit programma helpt alle ondernemers om financiering te vinden voor de realisatie van circulaire ideeën en hiervoor een bedrijfsplan op te stellen. Zo heeft een ‘circulaire’ onderneming daadwerkelijk kans van slagen”, licht Van Aken toe. Ook is de gemeente Amsterdam aangesloten als strategisch partner bij de Kopgroep circulair financieren. Oosterhof: “Deze beweging maakt de financieringssector juist van binnenuit circulair. Ook dit is belangrijk om ondernemingen die met circulaire bedrijfsmodellen (PaaS) willen gaan werken een kans te bieden om hiervoor financiering te ontvangen”.

Er zijn ook activiteiten die zich richten op een circulaire bedrijfsvoering en hiermee kennis maken. De speciaal ontwikkelde maakscan is een gratis adviestraject voor Amsterdamse ontwerp en maakbedrijven. Bedrijven kunnen zich nog aanmelden.

Tot slot is de gemeente Amsterdam partner van ‘Amsterdam Circular’. Een programma dat circulaire start- en scale-ups klaarstoomt voor financiering. In de komende drie jaar ligt de focus op het financieren van de hele keten. De gekozen thema’s komen overeen met de waardeketens uit de strategie Amsterdam Circulair; organische reststromen & voedselverspilling, gebouwde omgeving en consumptiegoederen.

Circulariteit binnen de gemeente Amsterdam

In de raadsbrief “Onze stad van morgen” heeft het College het uitgangspunt ‘Duurzaam, tenzij …’  vastgesteld. Alle besluitvorming en de uitvoering van deze besluiten moet overeenkomen met de duurzaamheidsdoelstellingen. Als er redenen zijn, waarom dit niet mogelijk is (de ‘tenzij’), dan is onderbouwing noodzakelijk en volgt een bestuurlijke afweging. De aanbestedingen van de gemeente Amsterdam zijn een goed voorbeeld waar ‘Duurzaam, tenzij …’ wordt toegepast. Er is veel winst te behalen in het verkleinen van de milieu-impact van de gemeente zelf, de inkoopkracht van de gemeente fungeert daarbij als vliegwiel om de lokale economie te verduurzamen.

Samen naar een circulaire economie

Aken en Oosterhof willen graag meedenken met ondernemers en hebben vertrouwen in de kracht van de stad zelf.

Het is zo belangrijk dat we voortdurend in gesprek blijven met ondernemers, dat ze ons weten te vinden en dat, waar mogelijk problemen opgelost worden."

Jort van Aken

De gemeente Amsterdam heeft een breed programma op het gebied van de circulaire economie. Het programma varieert van de gebouwde omgeving, naar textiel tot voedselverspilling en organische reststromen. Ook maatschappelijke initiatieven en ondernemers hebben een onmisbare plaats. Het dossier circulaire transitie van ondernemers valt onder de verantwoordelijkheid van de wethouder van Economische Zaken en Cultuur. Oosterhof verklaart dat dat eigenlijk heel logisch is. “We werken met dezelfde doelgroep, de ondernemer. Daarom moeten we onze missies bundelen en zo een sterk en eenduidig verhaal neerzetten en de impact realiseren die nodig is voor de circulaire transitie.”

Meer informatie

Meer weten over de ondernemersaanpak of zelf een idee? Neem dan contact met ons op.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.