CircuLaw: regelgeving voor een circulaire economie
Helpt ondernemers op weg met planregels.
In 2050 moet Nederland een circulaire economie hebben. Dat is een plicht vanuit de Rijksoverheid en de Europese Unie. Belangrijker nog, de circulaire economie is in het belang van ons allemaal én in die van de generaties na ons. Het kerndoel van een circulaire economie is het optimaal (her)gebruik van grondstoffen, zodat de impact van het grondstoffengebruik op de leefomgeving vermindert. Als productie en consumptie doorgaat zoals nu het geval is, is dit doel niet haalbaar. Maar het is nog niet te laat, als er slim gebruik gemaakt wordt van bestaande wet- en regelgeving kan het tij keren. Maar hoe moet dat dan?
Oplossingen
CircuLaw is opgericht om juist op die vraag een antwoord te geven. In plaats van te wachten op nieuwe regels en wetten, kijkt CircuLaw naar bestaande Nederlandse wetten en beleidsinstrumenten en ontwikkelingen in Europese wetgeving. CircuLaw is een open-source kennisplatform dat beleidsmakers, projectleiders en inkopers helpt om wet- en regelgeving effectief in te zetten voor de bevordering van de circulaire economie. Dat doet Circulaw door wet- en regelgeving thematisch tot leven te brengen, zodat gebruikers die ook echt kunnen toepassen.
Het platform biedt ook kansen voor ondernemers. Door via bestaande wet- en regelgeving circulariteit te stimuleren, kunnen beleidsmakers bedrijven helpen versnellen tot duurzamer ondernemen. Denk aan regels rond de sloop van gebouwen, afvalscheiding, inzameling en hergebruik van textiel, en meer. Op deze manier biedt CircuLaw een uitgebreid (en groeiend) pakket aan instrumenten die beleidsmedewerkers op verschillende manieren en rond verschillende beleidsterreinen en ‘productketens’ kunnen inzetten.
Uitgebreide service en ondersteuning
De service van CircuLaw gaat verder dan alleen het aanbieden van instrumenten. Waar mogelijk krijgen gebruikers ondersteuning met praktijkvoorbeelden, modelteksten en stappenplannen. Vaak zijn er nog geen kant-en-klare oplossingen en worden gebruikers gevraagd aan de slag te gaan en ervaringen weer te delen. Met die input wordt het platform verder verrijkt. Ook biedt CircuLaw adviestrajecten en kennissessies waarin beleidsmakers, inkopers en andere stakeholders kennis kunnen maken met de bestaande instrumenten.
Nu te vinden op de site:
- Rond de 200 juridische instrumenten voor 13 thema’s, verdeeld over de productketens bouw, consumptiegoederen, biomassa en voedsel, maakindustrie, en kunststoffen.
- Inzicht in verplichtingen en kansen die voortvloeien uit Europese wet- en regelgeving: een analyse van 8 wetten.
- Modelteksten die ingezet kunnen worden voor omgevingsplannen waarmee overheden de circulariteit door de hele bouwketen heen willen bevorderen.
Uitbreiding met modelteksten
In het omgevingsplan worden concrete regels, voorschriften en toestemmingsvereisten vastgelegd die nodig zijn om de ambities uit de omgevingsvisie en omgevingsprogramma's in de praktijk te brengen.
Circulaw helpt gebruikers op weg met planregels: stukken tekst die overgenomen kunnen worden in het omgevingsplan om circulaire bouw te bevorderen. Die regels zijn voorlopig ingedeeld op basis van 6 pijlers, waarmee een stap verder gegaan wordt dan circulaire ambities. De pijlers zijn materialenkringloop, klimaatadaptatie, energie, natuurinclusief & biodiversiteit, duurzame mobiliteit en gezonde leefomgeving. En dit is pas het begin: CircuLaw wordt de komende jaren verder uitgebreid met nog veel meer modelteksten. Lees hier alles over de planregels.
Schrijf je in voor de E-Learning module Houtbouw
De Houtbouw E-Learning module bestaat uit drie sessies van 15 minuten. Daarin komen de kernprincipes van de Omgevingswet vanuit het perspectief van duurzame ontwikkeling en de circulaire economie langs. Ook worden een aantal instrumenten besproken die voortvloeien uit de omgevingswet. Zo kunnen gebruikers direct met concrete handvatten aan de slag om circulaire houtbouw te verankeren in gemeentelijk of provinciaal beleid. Als afsluiter worden een aantal succesvolle case studies gedeeld. Inschrijven kan hier.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.