Amsterdam lanceert de Green Friday Check
Een reality check voor Black Friday.
Black Friday staat voor de deur. Al weken wordt iedereen overspoeld met nóg meer stapelkortingen en bliksemdeals die verleiden tot impulsieve, vaak onnodige aankopen. De gemeente Amsterdam lanceert daarom de Green Friday Check: een campagne om bewoners bewust te maken van hun koopgedrag en aan te moedigen tot andere keuzes.
Waarom de Green Friday check
Als iedereen leeft (en dus consumeert) als de gemiddelde Amsterdammer zijn er 3,1 aardes nodig. Anders gezegd: voor alle producten die Amsterdammers 365 dagen per jaar shoppen, zijn er zo veel grondstoffen nodig dat onze ene aardbol niet genoeg is: er zijn er 3,1 nodig. Maar die zijn er niet. We moeten dus niet méér, maar anders consumeren. Daarom lanceert de gemeente Amsterdam dit jaar de Green Friday Check.
De Green Friday Check bestaat uit een paar eenvoudige vragen. Vragen die mensen zichzelf misschien wel eens stellen, maar tijdens dagen zoals Black Friday flink overstemd worden:
- Heb ik dit écht nodig?
Is het antwoord nee, dan zijn er nieuwe vragen. - Ben ik hier straks nog blij mee?
Veel aankopen zijn impulsief en een miskoop is algauw gedaan. Iets langer nadenken over een aankoop, voorkomt dit. Bovendien toont onderzoek aan dat meer spullen geen groter geluksgevoel geven. - Kan ik het tweedehands of refurbished kopen?
Nieuw is niet beter. Er is nu al genoeg kleding beschikbaar om de komende zes generaties te kleden! Tweedehands is dus echt de betere optie. Voor een laptop of mobiele telefoon is refurbished (met garantie) inmiddels gemeengoed. - Kan ik het lenen?
Spullen die niet vaak worden gebruikt, zoals een klopboor of heel mooi pak, kunnen ook gehuurd of geleend worden. - Kan ik het (laten) repareren?
Door wat kapot is, te repareren wordt de gebruiksduur van een product verlengd. Overal zijn repaircafé's waar handige mensen hulp bieden, maar ook online zijn er veel tips te vinden. Een professionele reparateur is ook een mogelijkheid.
Duurzame winkelbeleving
Speciaal tijdens Green Friday zijn er twee pop-upwinkels open. Stichting SwapShare organiseert een pop-up winkel in speelgoedwinkel Teuntje (Haarlemmerdijk 132, 28 tot en met 30 november) waar drie dagen lang cadeaus voor kinderen en volwassenen kunnen worden geruild. Deze SwapShare is een initiatief van een Amsterdamse impact maker.
De Wear for Life X sf/collective is pop-up winkel met duurzame mode & cadeaus (Kalverstraat 199, van 22 november tot en met 12 jauari), ook aan een modulaire, circulaire inrichting is gedacht.
Amsterdam wordt een circulaire stad
Amsterdam wil een leefbare stad zijn die haar verantwoordelijkheid neemt. Daarbij is het landelijke doel om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben. Dit betekent dat materialen en producten nagenoeg oneindig worden gebruikt en hergebruikt. Zo moet afval en vervuiling voorkomen worden, wordt de aarde niet meer uitgeput en wordt de CO₂-uitstoot drastisch verlaagd.
Overconsumptie en dus meer grondstoffen gebruiken dan de aarde heeft, staan lijnrecht tegenover dit doel. Dit is de achtergrond van de Amsterdamse Green Friday Check: een fris tegengeluid met een helder handelingsperspectief voor alle bewoners.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.