bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Krachten bundelen voor duurzame en circulaire zonnepanelen

CircuLaw slaat samen met de 5 gemeenten en 2 provincies de handen in één.

hermitage zonnepanelen
Het langer en hergebruiken van zonnepanelen voorkomt verspilling, bespaart CO2 en benut schaarse grondstoffen uit de panelen beter | Hermitage, Amsterdam.

Zonnepanelen zijn een succes, op veel daken in Nederland liggen panelen en er wordt veel energie opgewekt. De keerzijde is een enorme afvalberg aan zonnepanelen. Om de transitie naar circulaire zonne-energie mogelijk te maken, zijn Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven samen met de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland in 2024 samen gaan werken met juridisch kennisplatform Circulaw. Nu zijn 30 Circulaw-instrumenten beschikbaar voor alle gemeenten en provincies.

De uitdaging

Zonnepanelen spelen een belangrijke rol in de overgang naar duurzame energie, maar er is ook een keerzijde. Zo worden zonnepanelen vaak te vroeg vervangen door nieuwere modellen. Het is goedkoper om nieuwe zonnepanelen te installeren, ze zijn efficiënter en hebben een hoger rendement. En zonnepanelen worden vaak vervangen wanneer één onderdeel kapot is of onderhoud vereist. Tegelijkertijd zorgt de productie van zonnepanelen voor veel CO2-uitstoot.

Het is daarom beter voor het milieu om zonnepanelen zo lang mogelijk te gebruiken. De technische levensduur van de meeste zonnepanelen is namelijk enorm lang, gemiddeld 25 jaar. Als panelen toch worden verwijderd, is het belangrijk dat ze (als de kwaliteit nog goed is) worden hergebruikt en aan het einde van de levensduur gerecycled. Voor nieuwe panelen geldt dat deze zo duurzaam en circulair mogelijk worden ontworpen, hierbij zijn het voorkomen van schadelijke stoffen en slechte arbeidsomstandigheden focuspunten.

Samenwerken voor meer resultaten

Met de omslag naar écht duurzame en circulaire zonnepanelen moet naar de hele keten gekeken worden en gezorgd dat er geen milieuschade meer wordt veroorzaakt. Om dit mogelijk te maken heeft CircuLaw samen met de vijf gemeenten en twee provincies de handen in een geslagen. Bij het ontwikkelen van de 30 hulpmiddelen, heeft CircuLaw de praktijkvoorbeelden en kennis vanuit de steden en provincies gebruikt. Dit leidde tot nieuwe ideeën over hoe overheden elkaar kunnen ondersteunen en versterken. Op 23 januari 2025 worden de resultaten in de Hortus Botanicus in Amsterdam gepresenteerd. 

Hulpmiddelen

In totaal zijn er 30 hulpmiddelen (instrumenten) op CircuLaw.nl beschikbaar die alle gemeenten en provincies in Nederland kunnen helpen om in te zetten op meer circulaire zonnepanelen. Praktisch gaat het bijvoorbeeld om het stimuleren van langdurig gebruik van zonnepenalen en het opnemen van circulaire eisen in tenders. Kijk hier voor meer informatie.

Over CircuLaw

CircuLaw is een kennisplatform over bestaande wet- en regelgeving om de circulaire economie te bevorderen. De hulpmiddelen zijn beschikbaar en voor iedere decentrale overheid gratis te gebruiken. Er staan inmiddels bijna 200 hulpmiddelen op, verdeeld over 13 thema’s: van circulaire matrassen tot het stimuleren van houtbouw en het tegengaan van voedselverspilling. Met praktijkvoorbeelden en stappenplannen voor de hulpmiddelen worden gebruikers geïnspireerd en op weg geholpen om aan de slag te gaan.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.