Pilot met boa’s die seksuele intimidatie handhaven uitgebreid
Vanaf vandaag mogen boa’s in Almere, Dordrecht, Heerlen en Tilburg handhaven op seksuele intimidatie in het openbaar.

Sinds op 1 juli 2024 de Wet Seksuele Misdrijven in werking is getreden, was het boa’s toegestaan om te handhaven op seksuele intimidatie in het openbaar in Arnhem, Utrecht en Rotterdam. Vanaf dinsdag 1 april mogen zij dat in vier extra steden doen: Almere, Dordrecht, Heerlen en Tilburg.
Niet automatisch bevoegd
Boa’s zijn niet automatisch bevoegd om seksuele intimidatie in het openbaar te handhaven, maar dit vloeit voort uit een pilot die is gestart op de dag dat de wet in werking trad. Die pilot moet inzichtelijk maken op welke manier de handhaving door boa’s, naast de handhaving door de politie, een bijdrage kan leveren aan effectieve handhaving van deze strafbaarstelling. De pilot loopt nog 1 jaar.
Evaluatie gestart
Naast de pilot is ook een evaluatietraject gestart. Aan de hand daarvan en van de ervaringen in de pilot wordt bekeken welke rol boa’s kunnen spelen in het handhaven van seksuele intimidatie in het openbaar. Het evaluatietraject zou rond de zomer van 2026 moeten zijn afgerond.
Door hier actief op te handhaven, wordt een sociale norm versterkt: seksuele (straat)intimidatie accepteren we niet
Sociale norm
Volgens staatssecretaris Coenradie heeft de pilot al ‘voorzichtig zijn eerste vruchten afgeworpen’ en zijn de eerste vervolgingen en veroordelingen een feit. ‘Door hier actief op te handhaven, wordt een sociale norm versterkt: seksuele (straat)intimidatie accepteren we niet. De handhaving vormt een belangrijk sluitstuk van een integrale aanpak van deze problematiek, waarin ook ruimte is voor preventie en bewustwording, aldus Coenradie die eerder al boa’s in Utrecht bezocht en nog op bezoek gaat in Almere.
Veilige Steden
Vorige maand werd bekendgemaakt dat vijf nieuwe gemeenten zich aansluiten bij het programma Veilige Steden, waarin gemeenten zich committeren aan een actieve aanpak van straatintimidatie. Gemeenten hebben een sleutelrol in de aanpak van straatintimidatie en het ministerie van OCW stelde hiervoor extra geld beschikbaar, zodat Alkmaar, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer en Haarlem zich bij het programma konden. Kennisinstituut Movisie voert het programma uit en ondersteunt gemeenten met kennis over beleid dat werkt tegen straatintimidatie.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.