Advertentie

Onvoldoende zicht gemeenten op mensenhandel

Dat blijkt uit onderzoek van Significant Public in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, VNG.

23 januari 2022
Mensenhandel-shutterstock-146428322.jpg

Ruim acht op de tien gemeenten hebben onvoldoende zicht op wat er zich aan mensenhandel afspeelt op hun grondgebied. Slechts een klein aantal gemeenten – 5 procent – heeft specifiek beleid ontwikkeld voor het thema.

Bestuurslid Zuidelijke Rekenkamer

Zuidelijke Rekenkamer
Bestuurslid Zuidelijke Rekenkamer

Raad voor het Openbaar Bestuur zoekt nieuwe voorzitter

Raad voor het Openbaar Bestuur
Raad voor het Openbaar Bestuur zoekt nieuwe voorzitter

Dat blijkt uit onderzoek van Significant Public in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, VNG. Daarin geeft ruim 80 procent van de respondenten aan geen zicht te hebben op de aard en omvang van de groep slachtoffers en daders van mensenhandel binnen hun gemeente. Een grote groep respondenten geeft aan dat het thema mensenhandel nog onvoldoende prioriteit heeft. Het gevolg ervan is met name dat gemeenten beperkte inspanningen doen om dat inzicht te vergroten.

Prostitutie

Volgens de afspraak in het Interbestuurlijk Programma en het programma Samen tegen Mensenhandel zou elke gemeente in 2022 een duidelijke en geborgde aanpak van mensenhandel moeten hebben. De aanpak van mensenhandel blijkt bij het merendeel van de gemeenten onderdeel van lokaal veiligheids- of prostitutiebeleid. Slechts een klein aantal gemeenten – naar schatting 5 procent – geeft aan dat er inmiddels een specifiek beleidsdocument voor het thema mensenhandel is ontwikkeld. In ruim de helft van de gemeenten zou het beleid in ontwikkeling zijn of regionaal worden geborgd. Een ruime meerderheid van de gemeenten schat volgens de onderzoekers in dat het haalbaar is om het gevraagde beleid eind dit jaar gereed te hebben.

Hulp rijk

Volgens VNG-portefeuillehouder mensenhandel Peter Oskam – tevens burgemeester van Capelle aan den IJssel – vereist een goede aanpak van mensenhandel menskracht en instrumenten. Daarvoor kijkt hij met name naar het rijk. Die moet gemeenten in staat stellen ‘om preventie, aanpak van daders en hulp aan slachtoffers stevig te organiseren’, aldus Oskam in reactie op de onderzoeksuitkomsten.

Uitbuiting

Daarnaast is het volgens hem belangrijk dat gemeenten meer zicht krijgen op wat zich in hun gemeente afspeelt. ‘Wat zijn de risicolocaties, risicosectoren en risicogroepen? Dit kan door middel van het regelmatig uitvoeren van controles in bijvoorbeeld de horeca, op vakantieparken of op bedrijventerreinen. Door deze controles uit te voeren, wordt de informatiepositie die je als gemeente en regio hebt groter. Hoe groter de informatiepositie, des te doelgerichter je mensenhandel kunt bestrijden. Het is onmogelijk voor een gemeente om alle signalen van uitbuiting gelijk boven water te krijgen. Het is een kwestie van ergens starten.'

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie