Advertentie

Het wil maar niet klikken tussen Nederlanders en de EU

Zowel burgers als bestuurders zijn kritisch op het democratisch gehalte van de Europese Unie en de integriteit van Europese politici.

11 april 2024
Europees parlement Brussel
Shutterstock

Burgers en bestuurders zien steeds meer het belang in van de Europese Unie. Maar van een groeiend ‘Europa-gevoel’ is nog nauwelijks sprake, zo blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van Binnenlands Bestuur. ‘Burgers voelen zich niet gehoord door Brussel, en lokale bestuurders zijn het hiermee eens.’

Manager Cao en Pensioen (MT-lid)

Leeuwendaal in opdracht van Raad van Overleg Metalektro (ROM)
Manager Cao en Pensioen (MT-lid)

Senior communicatieadviseur Regionaal Bedrijventerrein Brainport Oost

Yacht
Senior communicatieadviseur Regionaal Bedrijventerrein Brainport Oost

‘Een liefdeloos huwelijk’, zo omschrijft Ipsos I&O-onderzoeker Maartje van de Koppel de verhouding van Nederlandse burgers en bestuurders tot de Europese Unie. Nederlanders dichten de EU een steeds belangrijkere rol toe bij het aanpakken van grote en veelal grensoverschrijdende vraagstukken als klimaat, internationale veiligheid, digitale onveiligheid en immigratie. Maar tegelijkertijd is er weinig liefde voor de EU. Er is nauwelijks sprake van een ‘Europa-gevoel’, zo blijkt uit ‘Mijn Europa?’, een opinieonderzoek onder lokale bestuurders (burgemeesters, wethouders en raadsleden) en het algemeen publiek dat Ipsos I&O in opdracht van Binnenlands Bestuur uitvoerde in aanloop naar de Europese Parlementsverkiezingen van 6 juni 2024.

Burgers en bestuurders zien dat de Europese Unie een belangrijke stempel drukt op het reilen en zeilen in Nederland, constateert Van de Koppel. ‘Er is nauwelijks steun voor een Nexit. Tegelijkertijd is het vertrouwen in de Unie laag. Burgers voelen zich niet gehoord door Brussel, en lokale bestuurders zijn het hiermee eens.’

Grote impact op lokaal bestuur

De impact die de Europese Unie heeft op het lokaal bestuur in Nederland is groot, zo geven de bestuurders aan. Ruim de helft van hen (53 procent) is van mening dat het beleid van de Europese Unie grote gevolgen heeft voor de eigen gemeente. Daarbij gaat het vooral om onderwerpen als immigratie, natuur en landbouw, maar ook om aanbestedingen en subsidies. Vooral bestuurders bij gemeenten die Europese subsidies ontvangen, zien veel resultaat van het EU-beleid voor de eigen gemeente. Slechts een op de acht bestuurders ziet geen grote gevolgen. Een op de vijf bestuurders geeft zelfs aan last te hebben van de Europese Unie.

Ruim de helft van de bestuurders meent dat het beleid van de Europese Unie grote gevolgen heeft voor de eigen gemeente

Welkome geldschieter

Voor gemeenten die subsidies ontvangen is de Europese Unie vaak een welkome geldschieter, ziet Van de Koppel. ‘Maar er komen ook veel regeltjes bij kijken. Bestuurders die last hebben van de EU ervaren Europees beleid vooral als Brusselse bemoeizucht.’

Een derde van de bestuurders zegt dat hun gemeente zelf subsidies ontvangt vanuit de EU. 16 procent meent dat dat niet het geval is en een opvallend grote groep van de bestuurders, maar liefst 51 procent, weet niet of hun gemeente EU-subsidies krijgt. Volgens onderzoeker Sander Nieuwkerk zou een verklaring daarvoor kunnen zijn dat het gros van deze subsidies naar zaken gaan als plattelandsontwikkeling, infrastructuur- en landbouwprojecten. Projecten waar niet alle bestuurders bij betrokken zijn. Al is dit op basis van het onderzoek niet met zekerheid te zeggen.

De meeste bestuurders zijn ervan overtuigd dat deze gesubsidieerde projecten geen doorgang zouden kunnen vinden zonder de financiële bijdrage uit Brussel (52 procent) en ruim vier op de tien (44 procent) denkt dat zij veel minder voor burgers zouden kunnen doen zonder deze subsidies. Een op de vijf meent dat dit niet het geval is.

Het vertrouwen in de Europese Unie is niet heel hoog. Dat geldt zowel voor burgers als lokale bestuurders. Minder dan twee op de vijf burgers (38 procent) geeft aan tamelijk tot veel vertrouwen te hebben in de EU. Bij bestuurders ligt dit net iets hoger, maar ook dat percentage blijft met 47 procent op minder dan de helft steken.

Democratie en integriteit

Dat gebrekkige vertrouwen in de Europese Unie heeft alles te maken met de manier waarop Nederlanders tegen het democratisch gehalte van de Europese Unie aankijken. Belangrijkste reden daarvoor is een laag vertrouwen in de integriteit van de Europese politici. Slechts een kwart van de burgers denkt dat het Europees bestuur integer is. Onder bestuurders ligt dat percentage, met 27 procent, nagenoeg op hetzelfde niveau. Ook geven zowel bestuurders als publiek aan dat er volgens hen veel te weinig mogelijkheden zijn voor burgers om actief deel te nemen aan de Europese politiek. Slechts 26 procent van de burgers vindt dat daar voldoende mogelijkheden voor zijn, tegenover 29 procent van de bestuurders. Een kleine meerderheid van de burgers gelooft dat de Europese verkiezingen vrij en eerlijk zullen verlopen. Daarin verschillen ze sterk van de bestuurders, van wie 80 procent rekent op vrije en eerlijke Europese verkiezingen.

Vooral voor bedrijven en politici

Europa? Dat staat voor de belangen van de grote bedrijven en van politici. Bijna de helft van de Nederlandse burgers is die mening toegedaan. De belangen van het bedrijfsleven staan volgens 48 procent van de Nederlanders op de eerste plaats, gevolgd door de belangen van politici (44 procent). Pas daarna telt het belang van burgers (24 procent) en boeren (19 procent). Wie verwacht dat onder bestuurders een genuanceerder beeld naar voren komt, komt bedrogen uit. Van de bestuurders meent een ruime meerderheid dat de EU er voornamelijk is voor de grote bedrijven (59 procent) en 41 procent meent dat de EU de belangen van (Europese) politici dient. Ook in hun visie komen de burgers pas op de derde plek (36 procent). En ondanks het feit dat bijna een derde van de Europese budget opgaat aan subsidies voor boeren – zo’n 190 miljard per jaar – menen ook de bestuurders dat de aandacht van de EU voor boeren pas op de vierde plaats komt.

Onderzoeksverantwoording

Aan het onderzoek ‘Mijn Europa?’ werkten 2.138 Nederlanders van 18 jaar en ouder en 251 bestuurders (wethouders, burgemeesters en gemeenteraadsleden) mee. Het onderzoek werd uitgevoerd in maart 2024. De vragenlijst werd uitgezet onder het panel van Ipsos I&O en onder bestuurders met een abonnement op Binnenlands Bestuur. Daarnaast werden de vragen door Vereniging van Raadsleden uitgezet onder haar leden.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
We betalen ons scheel aan belasting dat voor een groot deel naar Brussel gaat en mondjesmaat weer als subsidie terug komt. Citaat: "Volgens onderzoeker Sander Nieuwkerk zou een verklaring daarvoor kunnen zijn dat het gros van deze subsidies naar zaken gaan als plattelandsontwikkeling, infrastructuur- en landbouwprojecten." en verder "En ondanks het feit dat bijna een derde van de Europese budget opgaat aan subsidies voor boeren – zo’n 190 miljard per jaar – menen ook de bestuurders dat de aandacht van de EU voor boeren pas op de vierde plaats komt." Het zijn vooral de Fransen boeren die dit al decennia voor elkaar krijgen. De provincies zijn het doorgeefluik van de EU die maar blijven drammen met exotische projecten, terwijl de chaotische infrastructuur en huisvesting de 1e prioriteit moet hebben, zie https://www.provincie-utrecht.nl/loket/subsidies?keyword=subsidie&themes=All
Hielco Wiersma
Europa dwingt geen respect af als het o.a.:
-geen einde maakt aan het hafjaarlijkse verhuiscircus.
-geen duidelijke visie heeft over de kerntaken en kernbevoegdheden.
-doorgaat met de jaarlijkse uitbreiding van personeel en de ongebreidelde salaris- en onkostenstijgingen. Dat geldt ook voor de vertegenwoordigers van de lidstaten.
-onvoldoende grip heeft op het aannemen van steekpenningen door vertegenwoordigers van lidstaten.
-onvoldoende financiële controle heeft op het verstrekken van subsidies en bijdragen uit fondsen aan de diverse landen.
Bert Bakker
Dit zijn op geen enkele manier je vrienden en het is ook niet je vertegenwoordiging.
R. D.
De oplossing: maak van de EU een federale eenheidsstaat en centreer de boel in Brussel. Halveer dat geldinfuus voor de boeren, die zijn toch allemaal ondankbaar en blind voor alles wat ze wél krijgen en investeer in de staten, infrastructuur en mensen.
Advertentie