Meerderheid Nederlanders voor verdere sancties tegen Rusland
Zelfs bij economische schade.
De meerderheid van de Nederlanders is voor meer sancties tegen Rusland, zelfs als dat leidt tot economische schade. Onder lage inkomensgroepen is hier minder steun voor. De meeste Nederlanders zeggen bovendien af te willen van Russisch gas. Ook als dat betekent dat we meer gas uit Groningen moeten halen en/of de gasprijs omhooggaat.
De overgrote meerderheid van de Nederlanders (86%) maakt zich nog altijd zorgen om de oorlog in Oekraïne. Een maand geleden betrof dit 90 procent. Het percentage Nederlanders dat zich veel zorgen maakt neemt duidelijker af van 51 naar 43 procent. De steun voor sancties tegen Rusland blijft groot, zelfs als dat de Nederlandse economie schade toebrengt. Mensen met lagere inkomens vinden dat minder vaak.
Driekwart van de Nederlanders volgt de oorlog inmiddels op de voet of op hoofdlijnen. Dit is ook iets gedaald ten opzichte van de vorige meting (87%).
Nederlanders kritischer op regering inzake Oekraïne
Nederlanders zijn iets kritischer geworden over het optreden van de regering met betrekking tot de oorlog in Oekraïne: het aandeel dat niet of in beperkte mate staat achter de manier waarop de Nederlandse regering omgaat met de oorlog in Oekraïne steeg van 25 naar 35 procent.
Desalniettemin steunt een meerderheid (56%) het optreden in ieder geval grotendeels. In maart was dit nog 68 procent. Onder bijna elke kiezersgroep zien we een daling van de tevredenheid. Alleen PVV-kiezers zijn iets tevredener (nu 43%) dan voorheen (38%).
Nederlanders willen van Russisch gas af
De meerderheid wil af van gas uit Rusland. Twee op drie (65%) zegt zelfs dat we meer gas uit Groningen moeten gaan halen als alternatief. Dat is tien procentpunt meer dan vorige maand.
Van de Groningers (n=44) onderschrijft 61 procent deze stelling. Nauwelijks minder dan gemiddeld dus. In maart was 42 procent van de Groningers het eens met de stelling.
Zelfs als het leidt tot hogere gasprijzen zegt 62 procent dat we van Russisch gaf moeten. Dit was 68 procent tijdens de vorige meting.
Steun voor sancties, zelfs als dat leidt tot economische schade
Meer dan de helft (56%) is voor verdere sancties tegen Rusland, zelfs als dat de Nederlandse economie schade toebrengt. Achttien procent is het hiermee oneens.
Slechts weinig Nederlanders (19%) zijn van mening dat Nederland zich niet actief moet bemoeien met het conflict.
Lagere inkomensgroepen zijn minder vaak voor sancties
Lagere inkomensgroepen onderschrijven de stelling dat Nederland de sancties verder moet opvoeren ongeacht economische schade minder vaak dan veelverdieners. Bijna de helft (47%) van de Nederlanders met een minimuminkomen is het eens met de stelling. Onder mensen die meer dan twee keer modaal verdienen is zeven op tien voor.
Deze groep zegt ook veel vaker dan gemiddeld in de financiële problemen te komen door de huidige prijsstijgingen. Prijzen zijn sinds uitbreken van de oorlog hard gestegen. Op 7 april meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de inflatie t.o.v. was toegenomen tot 9,7 procent.
Zeven op tien nog altijd voor ruimhartige opvang
In maart zeiden bijna acht op tien (78%) Nederlanders voor een ruimhartige opvang van Oekraïense vluchtelingen te zijn. Inmiddels betreft dit zeven op tien (69%).
Het rapport
Download hier het hele rapport.
Onderzoeksverantwoording
Dit onderzoek – uitgevoerd in opdracht van de NOS – vond plaats van vrijdag 8 tot maandagochtend 11 april 2022. In totaal werkten 1.196 Nederlanders van 18 jaar of ouder mee. Het grootste deel van de steekproef (n=1.088) is afkomstig het I&O Research Panel, 108 respondenten deden mee via PanelClix. Dit zijn allen Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond.
De onderzoeksresultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, regio, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. De weging is uitgevoerd conform de richtlijnen van de Gouden Standaard. Hiermee is de steekproef representatief voor de kiesgerechtigde Nederlandse inwoners (18+), voor wat betreft deze achtergrondkenmerken.
Contact
Peter Kanne, Senior onderzoeksadviseur
020-308 48 05 / 06-319 43 707 / p.kanne@ioresearch.nl
Asher van der Schelde, Onderzoeker
020-308 48 26 / a.van.der.schelde@ioresearch.nl
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.